Κάθε βράδυ που κοιμόμαστε στο κρεβάτι μας και ερχόμαστε σε επάφη με τα σεντόνια μας είναι μία ακόμα μέρα κοντά στην ήμερα αλλαγής τους, πρέπει όμως να γνωρίζουμε πόσο συχνά μπορούμε και θα πρέπει να τα πλένουμε.

«Τα σεντόνια μας γίνονται ένα σπίτι για νεκρά κύτταρα δέρματος, ακάρεα σκόνης, σωματίδια τροφής και πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων». Αν αναρωτιέσαι πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα σεντόνια σου, μπορεί να σε περιμένει μια έκπληξη. Για όσους έχουν εβδομαδιαίο πρόγραμμα πλυσίματος, μπορείς να είσαι πολύ ικανοποιημένη όταν μάθεις ότι οι δερματολόγοι συνιστούν να αλλάζεις τα σεντόνια σου μία φορά την εβδομάδα. Ναι, μια φορά την εβδομάδα.

Μπορεί να φαίνεται κουραστικό, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αλλάζεις τα σεντόνια σου κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με την πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγο Blair Murphy-Rose, MD, το κρεβάτι μας μπορεί να μετατραπεί σε hotspot για ερεθιστικά προς το δέρμα στοιχεία. «Συσσώρευση μικροβίων όπως βακτήρια, μύκητες και ιοί, έλαια, σωματικές εκκρίσεις, σκόνη και υπολείμματα συλλέγονται στα κλινοσκεπάσματα, συμβάλλοντας στο φράξιμο των πόρων, στις αλλεργίες, στις οσμές και ακόμη και στις λοιμώξεις», λέει στο Glamour.

«Μπορεί να είναι συνετό να κάνετε ντους πριν πάτε για ύπνο το βράδυ και να αφαιρείτε πάντα το μακιγιάζ πριν κοιμηθείτε». Η εμπειρογνώμονας δερματολογίας της Isla Beauty, Nicole Ruth, MD, συμφωνεί και προειδοποιεί ότι τα ανθυγιεινά σεντόνια μπορεί να είναι επιβλαβή. «Αν δεν αλλάζετε τακτικά τα σεντόνια σας, πιθανότατα θα κοιμάστε με άλλα πράγματα εκτός από τον σύντροφό σας», λέει. «Τα σεντόνια μας γίνονται ένα σπίτι για νεκρά κύτταρα του δέρματος, ακάρεα σκόνης, σωματίδια τροφής και πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων. Ο συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων που βρίσκονται στα σεντόνια σου μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αλλεργίες σε ορισμένους ασθενείς».

Ο ερεθισμός μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τον φραγμό του δέρματος και να επιδεινώσει τις υπάρχουσες δερματικές παθήσεις. «Εάν οι ασθενείς μου έχουν έκζεμα ή εξασθενημένο δερματικό φραγμό, είναι πιο επιρρεπείς σε ερεθισμούς ή εξάρσεις από βακτήρια και αλλεργιογόνα στα σεντόνια τους», εξηγεί η Dr. Ruth. «Προσπαθώ να συζητήσω τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς δερματικού φραγμού χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες με αποτελεσματικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και τα κεραμίδια». Αν και δεν υπάρχει πολύς χώρος για εξαιρέσεις σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα σεντόνια, μπορεί να μπορείς να τα τεντώνεις κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με την προσωπική σου υγιεινή. «Θα πρέπει να αλλάζετε τις μαξιλαροθήκες σας τουλάχιστον κάθε εβδομάδα», λέει η Dr. Murphy-Rose.

«Αν κοιμάστε χωρίς ρούχα, μπορεί να ωφεληθείτε από την αλλαγή σεντονιών στη μικρότερη πλευρά αυτού του παραθύρου μιας έως δύο εβδομάδων». Εάν έχεις ένα κατοικίδιο στο σπίτι με το οποίο μοιράζεσαι ένα κρεβάτι, η Dr. Ruth ενθαρρύνει ένα ακόμη μικρότερο πρόγραμμα πλυσίματος. «Συνιστώ κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες», λέει. Γενικά, εάν δεν μπορείς να τα πλένεις κάθε εβδομάδα, η Dr. Ruth λέει ότι πρέπει να αερίζεις τουλάχιστον τα σεντόνια σου μετά τον ύπνο.

 

 

 

Πηγή:theissue.gr