Στις 18 Οκτωβρίου 1981, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης (28 Μάη 1979) διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες έγιναν την ίδια μέρα με τις βουλευτικές εκλογές.

Αν και μεγάλο γεγονός τότε, οι ευρωεκλογές πέρασαν σε δεύτερη μοίρα καθώς η συντριπτική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές κάλπες έφερε τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης.

 

Οι πρώτοι διορισμένοι ευρωβουλευτές και η «αποστολή» στο ευρωκοινοβούλιο

Από τον Ιανουάριο του 1981, όταν η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ΕΟΚ, στη χώρα διορίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο «προσωρινοί» ευρωβουλευτές. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές.

Οι διορισμένοι ευρωβουλευτές ήταν 24, με τη Νέα Δημοκρατία να εκπροσωπείται από 14, το ΠΑΣΟΚ από 7, ενώ ΕΔΗΚ, ΚΚΕ και ΚΟΔΗΣΟ εκπροσωπήθηκαν από έναν ευρωβουλευτή το κάθε ένα.

Στην «κούρσα» των ευρωεκλογών τον Οκτώβριο, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου συγκέντρωσε το 40,12% των ψήφων καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση εκλέγοντας 10 ευρωβουλευτές, ενώ η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Γεώργιο Ράλλη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 31,34%, εξασφαλίζοντας 8 έδρες. Τρίτο σε ψήφους αναδείχθηκε το ΚΚΕ με ποσοστό 12,84% με 3 ευρωβουλευτές, ενώ ακολούθησαν το ΚΚΕ Εσωτερικού,5,30% με ένα ευρωβουλευτή, το ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ 4,26% με ένα ευρωβουλευτή, και το Κόμμα Προοδευτικών 1,96% επίσης με έναν ευρωβουλευτή.

Οι εκλογές διενεργήθηκαν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και με τη διαδικασία της λίστας, χωρίς σταυρό προτίμησης.

Ο πίνακας με τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές του ΄81 (Ημεροδρόμος)

 

 

Έτσι οι πρώτοι ευρωβουλευτές με λίστα και όχι σταυροδοσία ήταν:

ΠΑΣΟΚ (10)

Σπύρος Πλασκοβίτης, Ασημάκης Φωτήλας, Νικόλαος Βγενόπουλος, Αντώνιος Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Νικολάου, Χρήστος Μαρκόπουλος, Δημήτριος Κουλουριάνος, Γιάννος Παπαντωνίου, Λεωνίδας Λαγάκος και Τιτίνα Πανταζή.

 

Νέα Δημοκρατία (8)

Λεωνίδας Μπουρνιάς, Κωνσταντίνος Καλλίας, Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος, Κωνσταντίνος Γόντικας, Ευστράτιος Παπαευστρατίου, Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης, Φιλώτας Καζάζης και Κωνσταντίνος Καλογιάννης.

 

ΚΚΕ (3)

Βασίλειος Ευφραιμίδης, Δημήτρης Αδάμος και Αλέκος Αλαβάνος.

 

ΚΚΕ Εσωτερικού

Λεωνίδας Κύρκος.

 

ΚΟΔΗΣΟ – ΚΑΕ

Γιάγκος Πεσμαζόγλου.

 

Κόμμα Προοδευτικών

Απόστολος Παπαγεωργίου.

 

Κάποια από αυτά τα πρόσωπα απασχολούν και σήμερα τον δημόσιο βίο.

 

Ο θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου «επισκίασε» τις ευρωεκλογές

Αν και ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετείχε στις ευρωεκλογές, το γεγονός ότι έγιναν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, τις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινή» τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, με βασικό τίτλο «Το ΠΑΣΟΚ σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση»:

 

 

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου θριάμβευσε με ποσοστό 48,07% καταλαμβάνοντας 172 έδρες και σχημάτισε κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας με αυτοδυναμία. Η ΝΔ πήρε 35,87% (115 έδρες), ενώ το ΚΚΕ κατέλαβε την τρίτη θέση με 10,93% και 13 έδρες, όπου ήταν και τα μεγαλύτερα ποσοστά που έλαβε στη μεταπολίτευση.

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο για πρώτη φορά, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη καθώς οι παράλληλες εθνικές εκλογές καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό πολιτικό σκηνικό για δεκαετίες.

Οι πρώτοι εκλεγμένοι είχαν θητεία 2,5 ετών αφού πήγαν στην ευρωβουλή στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου.

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr