Το άγχος συνήθως αντιμετωπίζεται σαν ένα αποκλειστικά αρνητικό συναίσθημα που πρέπει να αποβάλλουμε. Μια καθημερινότητα χωρίς ίχνος άγχους ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα και μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε το άγχος να μας κατακλύζει. Ένα αυστηρό deadline στη δουλειά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η έντονη καθημερινότητα είναι πιθανό να μας εξαντλούν συναισθηματικά. Ίσως ακόμη και να μας φοβίζουν. Το άγχος γενικά εμφανίζεται όταν αισθανόμαστε μια ανισορροπία μεταξύ εκείνου που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας και αυτού που θεωρούμε πως πρακτικά μπορούμε να προσφέρουμε.
Όταν όμως τελικά καταφέρνουμε οτιδήποτε αρχικά φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, απαιτητικό και κατ’ επέκταση αγχωτικό, τότε είναι που νιώθουμε και τη μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον εαυτό μας. Μήπως λοιπόν τελικά το άγχος.. κάνει καλό;
Η διαφορά μεταξύ “Eustress” και “Distress”
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη άγχους: το distress- αρνητικό άγχος και το eustress- θετικό. Το πρώτο αποτελεί την καταστροφική πλευρά του άγχους και το δεύτερο τη δημιουργική.
Το distress συνδέεται με μια σωρεία προβλημάτων όπως διατροφικές διαταραχές, αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων, κακή ποιότητα ύπνου, ευερεθιστότητα, έντονους πονοκεφάλους.
Το eustress αντιθέτως είναι επωφελές και απαραίτητο για τη συνολική ευημερία μας. Προστατεύει τον οργανισμό μας από τις οξειδωτικές βλάβες των κυττάρων που συνδέονται με τη γήρανση και ποικίλες ασθένειες και μας χαρίζει ζωντάνια και ενθουσιασμό ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να ξεπερνάμε τις προκλήσεις.
Χωρίς αυτό το «καλό άγχος», είναι πολύ πιθανό να αισθανόμασταν πως δεν έχουμε λόγο να ξυπνήσουμε το πρωί και πως η ζωή μας στερείται νοήματος. Με άλλα λόγια, το συγκεκριμένο είδος άγχους είναι το απαραίτητο καθημερινό μας «καύσιμο» για να «προχωράμε» μπροστά.
Οι σωστοί λόγοι για να… αγχωθείτε
Ενώ το χρόνιο στρες βλάπτει την υγεία, το δημιουργικό άγχος:
Μας δίνει κίνητρο
Φανταστείτε πως έχετε να παραδώσετε άμεσα ένα project στη δουλειά σας. Λόγω του χρονικού περιορισμού είναι φυσικό να ενεργοποιηθείτε απότομα και να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτό. Το άγχος της προθεσμίας δηλαδή είναι σε αυτή την περίπτωση το κίνητρο ώστε να ολοκληρώσετε μια συγκεκριμένη εργασία.
Εάν, πέραν του εργασιακού περιβάλλοντος, «αγχωθείτε» θέτοντας deadlines στον εαυτό σας σχετικά με ό,τι επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε σε γενικότερο επίπεδο, είναι βέβαιο πως οι στόχοι σας δεν θα μείνουν για πολύ μονάχα στη σκέψη σας.
Μας ωριμάζει
Ίσως όταν προκύπτει ένα πρόβλημα αρχικά να φαντάζει στα μάτια μας «βουνό». Το άγχος που αυτομάτως μας προκαλεί, μας αναγκάζει να μπούμε στη διαδικασία να το λύσουμε και ταυτοχρόνως να αναπτύξουμε δεξιότητες που είναι σημαντικές για άλλες ανάλογες μελλοντικές εμπειρίες.
Εντέλει, το άγχος είναι εκείνο που μας βοηθά να έρθουμε αντιμέτωποι με τη δυσκολία και μας «εξοπλίζει» με δύναμη και σιγουριά πως ένα πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα μια «απειλή» αλλά μια ευκαιρία να πιστέψουμε περισσότερο σε εμάς και να αποκτήσουμε γνώση και εμπειρία.
Μας ενώνει
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του εποικοδομητικού άγχους είναι ότι μπορεί να βελτιώσει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις που αποτελούν βασικό συστατικό για τη συνολική μας υγεία. Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τους προβληματισμούς, τους φόβους και τα άγχη τους και λαμβάνουν αγάπη και κατανόηση, άσχημα συναισθήματα όπως η μοναξιά, αποφεύγονται.
Πολλές από τις φιλικές ή οικογενειακέςμας σχέσεις δεν θα ήταν άλλωστε οι ίδιες αν δεν είχαμε υποστηρίξει ο ένας τον άλλον σε δύσκολες και απαιτητικές στιγμές.
Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση
Όσο οι δυσκολίες μας απογοητεύουν, άλλο τόσο μας πεισμώνουν και αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι όταν τελικά βγαίνουμε «νικητές». Κατά κανόνα, με το πέρας μιας αγχωτικής και γεμάτη προκλήσεις περιόδου, πατάμε πιο «γερά» στα πόδια μας και νιώθουμε μεγάλη ευχαρίστηση. Εάν εξαλείψουμε επομένως το υγιές αυτό άγχος, θα είναι σαν να χάνουμε κι ένα μέρος της χαράς μα και της ουσίας της ζωής.
Πηγή: vita.gr