To μυστικό είναι απλό για να βάψεις την γυψοσανίδα και να μείνει σαν καινούρια για χρόνια χωρίς φθορές.

Οι γυψοσανίδες είναι το πιο κοινό υλικό που χρησιμοποιείται για να φτιάξουμε από το μηδέν έναν εσωτερικό τοίχο αλλά και ψευδοροφές σε ένα σπίτι. Δημιουργούν έναν στιβαρό τοίχο που έχει επίσης ορισμένες δυνατότητες ηχομόνωσης του χώρου ενώ σε συνδυασμό με το χαμηλό τους κόστος, κάνουν την ιδανική λύση κατασκευής οποιουδήποτε διαχωριστικού θέλουμε. Όταν έρθει η ώρα όμως να την βάψουμε, η γυψοσανίδα δημιουργεί μια σειρά από «προκλήσεις» (για διάφορους λόγους) που πρέπει να προσέξουμε.

Η αποτυχία λήψης ορισμένων προφυλάξεων μπορεί να σε αφήσει με ένα ανομοιόμορφο φινίρισμα που μπορεί να μην είναι πλήρως αντιληπτό με το μάτι κατά τη διαρκεία της ολοκλήρωσης του τοίχου, αλλά μετά θα βγάζει κυριολεκτικά μάτι.

Καθάρισε καλά (πολύ καλά)
Η πρώτη και πιο σημαντική εργασία που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις τη βαφή είναι να αφαιρέσεις πλήρως όλη τη σκόνη από το τρίψιμο της ένωσης. Γιατί; Γιατί το αστάρι (το υλικό που θα τοποθετήσεις πριν το χρώμα δηλαδή) δεν θα κολλήσει σωστά εάν παραμείνει σκόνη στην επιφάνεια, οδηγώντας σε προβλήματα τόσο στη βαφή όσο και στην μακροζωία της γυψοσανίδας.

Ο καθαρισμός της σκόνης της γυψοσανίδας και των αρμών είναι μια δύσκολη δουλειά. Τα χαλαρά σωματίδια από το τρίψιμο της ένωσης είναι εξαιρετικά λεπτά και φαίνεται να κολλάνε σε όλα. Η επίστρωση χαρτιού στη γυψοσανίδα δίνει στη λεπτή σκόνη τη δυνατότητα να παραμένει στη θέση της λόγω του πορώδους της. Επιπλέον, καθώς εφαρμόζεις ένα υγρό πανί σε μια προσπάθεια να μαζέψεις τα λεπτά σωματίδια, μπορεί να προσπαθήσουν να σκληρύνουν ξανά.

Ξεκίνα σκουπίζοντας τα δάπεδα για να αφαιρέσεις τη σκόνη που μπορεί να στροβιλιστεί. Χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική σκούπα για να τραβήξεις τα σωματίδια από τους τοίχους, στη συνέχεια, σκούπισε τη γυψοσανίδα με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί.

Τι θα συμβεί αν δεν καθαρίσεις καλά τη σκόνη από τη γυψοσανίδα πριν βάψεις

Μην κάνεις τον κόπο να προσπαθήσεις να καθαρίσεις τη σκόνη στη γυψοσανίδα μέχρι να ολοκληρώσεις πλήρως το τρίψιμο και την εξομάλυνση της ένωσης. Περισσότερο τρίψιμο θα δημιουργήσει απλώς περισσότερα λεπτά σωματίδια, επομένως είναι καλύτερο να περιμένεις μέχρι το τέλος της λείανσης. Για να βεβαιωθείς ότι θα αφαιρέσεις όλη τη λεπτή σκόνη, πέρασε πάνω από τη γυψοσανίδα ένα υγρό πανί.

Εάν δεν αφαιρέσεις όλη τη σκόνη, το αστάρι σου δεν θα κολλήσει σωστά στη γυψοσανίδα και δεν θα μουλιάσει στην επίστρωση χαρτιού. Είναι επίσης πιθανό η σκόνη και άλλα λεπτά σωματίδια να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της βαφής καθώς στεγνώνει, οδηγώντας σε φινίρισμα κακής ποιότητας στους τοίχους μόλις στεγνώσουν όλα. Τα προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ξεφλούδισμα μετά από μερικούς μήνες, αναγκάζοντάς σε να ξανακάνεις τη διαδικασία.

Μία από τις προκλήσεις της πλήρους αφαίρεσης των λεπτών σωματιδίων στη σκόνη γυψοσανίδας είναι ότι μπορεί να μην έχεις τον κατάλληλο φωτισμό για να επιθεωρήσεις την επιφάνεια.

Χρησιμοποίησε φωτισμό υψηλής ποιότητας για να επιθεωρήσεις τη γυψοσανίδα για τυχόν υπολειπόμενη σκόνη πριν τη βαφή
Μία από τις προκλήσεις της πλήρους αφαίρεσης των λεπτών σωματιδίων στη σκόνη γυψοσανίδας είναι ότι μπορεί να μην έχεις τον κατάλληλο φωτισμό για να δεις με ακρίβεια την επιφάνεια. Ένα φωτεινό LED είναι το καλύτερο εργαλείο που θα σου επιτρέπει να βλέπεις καθαρά την υπολειπόμενη σκόνη αφού σκουπίσεις με ηλεκτρική σκούπα και σκουπίσεις τους τοίχους.

Θα πρέπει επίσης να επιθεωρήσεις τη γυψοσανίδα μετά την εφαρμογή της στρώσης ασταριού της βαφής, αναζητώντας τυχόν περιοχές όπου τυχόν υπολειπόμενη σκόνη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ασταριού να προσκολλάται στη γυψοσανίδα. Η χρήση των ισχυρών φώτων εργασίας από κοντά σε αυτό το βήμα είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό τυχόν ατελειών μετά το αστάρωμα των τοίχων. Εάν βρείτε σημεία με υπολειπόμενη σκόνη, χρησιμοποίησε γυαλόχαρτο για να αφαιρέσεις το χρώμα και ένα υγρό πανί για να σκουπίσεις τη σκόνη πριν την ξαναβάψεις.

 

 

Πηγή:theissue.gr