Υλικά

Για τα σουβλάκια
400γρ. φιλέτο σολομού, φρέσκο ή κατεψυγμένο, σε κομμάτια των 3εκ.
400γρ. φιλέτο ξιφία (ή γαλέου), κατεψυγμένο και ξεπαγωμένο, σε κομμάτια των 3εκ.
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα μαιντανού
1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
100ml ελαιόλαδο
⅓ φλιτζάνι ψίχα από ασπρισμένα αμύγδαλα
3 κουτ. σούπας παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ελάχιστη ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη σάλτσα μαιντανού: Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το σκόρδο με το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα φύλλα μαϊντανού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, το τριμμένο τυρί, το χυμό λεμονιού, ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε την πολτοποίηση μέχρι να φτιάξετε μια ομοιογενή πάστα. Τη μεταφέρετε σε μπολάκι, σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Ετοιμάζετε τα σουβλάκια ψαριού: Βάζετε όλους τους κύβους ψαριών σε ένα βαθύ ταψάκι, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά με τα χέρια μέχρι το λάδι να απλωθεί παντού.

Περνάτε τα κομμάτια ψαριού εναλλάξ από κάθε είδος από 8 μικρές μεταλλικές σούβλες (ή 8 ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκι) και αλατοπιπερώνετε από όλες τις πλευρές. Θα τα ψήσετε είτε στο γκριλ είτε σε σχαροτήγανο.

Για το ψήσιμο στο σχαροτήγανο: Zεσταίνετε καλά το σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά χωρίς ελαιόλαδο. Βάζετε τα σουβλάκια στη σειρά- σε δόσεις αν δεν χωράνε όλα- και τα ψήνετε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να μαλακώσουν.

Για το ψήσιμο στο γκριλ: Προθερμαίνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά και τοποθετείτε μια μικρή σχάρα σε ένα ρηχό ταψάκι, σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου. Βάζετε τα σουβλάκια επάνω στη σχάρα και τα ψήνετε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά γυρίζοντάς τα μία φορά. Τα σερβίρετε αμέσως ζεστά και συνοδεύετε με τη σάλτσα μαιντανού.

 

Πηγή: olivemagazine.gr