ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΝΤΕΣ

Ρίγη συγκίνησης σήμερα, Κυριακή  της Ορθοδοξίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάλου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η  καθιερωμένη λιτανεία των εικόνων, τις οποίες τις κρατούσαν μικρά παιδιά, με τις καμπάνες να χτυπούν  χαρμόσυνα.

Ο εφημέριος του Ναού, π. Γεώργιος Μιάουρας, με το κήρυγμά του έδωσε βάθος και νόημα σε αυτή την ημέρα. Τόνισε την πολύτιμη κληρονομιά που έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι και υπενθύμισε ότι όσα θεωρούμε δεδομένα σήμερα δεν αποκτήθηκαν χωρίς προσπάθεια και αγώνα. Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην αυριανή Εθνική επέτειο, επισημαίνοντας τη σημασία της ιστορίας και της πίστης στο παρελθόν μας. Το Σύμβολο της Πίστεως απήγγειλε με σεβασμό η Αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Μαρία Ναβροζίδου, ενώ τη Θεία Λειτουργία στον  Μακρύγιαλο παρακολούθησε και ο Βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας.

Η σημερινή Κυριακή (Α’ νηστειών), που τιμάται ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάλου ήταν μια πραγματική εμπειρία ενότητας και πίστης, που αναδεικνύει τη σημασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κατά την έξοδο τους από το Ναό οι πιστοί προσκύνησαν τις εικόνες, τις οποίες κρατούσαν μικρά παιδιά.

Η Εκκλησία ονομάζει τη σημερινή ημέρα Κυριακή της Ορθοδοξίας σε ανάμνηση του σημαντικού γεγονότος της αναστήλωσης των ιερών εικόνων την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Είχε προηγηθεί η Εικονομαχία -μια περίοδος μεγάλης πόλωσης και σφοδρών αντιπαραθέσεων στο Βυζάντιο που δίχασε τους πιστούς, μετατρέποντας σε «μήλον της έριδος» τη λατρεία των χριστιανικών εικόνων.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας καθιερώθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 9ου αιώνα. Πρόκειται για χριστιανική γιορτή, η οποία συνδέεται με την οριστική αναστήλωση των ιερών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το 842 μ.Χ. Εκείνη τη χρονιά μπήκε τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη, η οποία έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Εικονομαχία.

http://