Ρολό παντεσπάνι με κρέμα πορτοκάλι και σαντιγί
Υλικά
Για το παντεσπάνι
5 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
100γρ. ζάχαρη
120γρ. αλεύρι μαλακό
1 καψουλάκι βανιλίνη
Για την κρέμα πορτοκάλι
2 αβγά
110γρ. ζάχαρη
20γρ. χυμό λεμονιού
65γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150γρ. βούτυρο αγελάδος
Για το σερβίρισμα
150γρ. σαντιγί
ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Ετοιμάζετε πρώτα την κρέμα πορτοκαλιού: Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μπεν μαρί και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να πήξουν. Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς (να φτάσει περίπου στους 40οC). Θα πρέπει να ανακατεύετε ανά τακτά διαστήματα το μίγμα.
Στη συνέχεια προσθέτετε το βούτυρο και ομογενοποιείτε το μίγμα με ραβδομπλέντερ ή σε πολυκόφτη. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 6 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Για το παντεσπάνι: Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη με τα ασπράδια. Αφού διογκωθεί η μαρέγκα προσθέτετε τους κρόκους. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε το αλεύρι και τη βανιλίνη και ανακατεύετε με μια μαρίζ.
Αδειάζετε το παντεσπάνι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο στους 200οC για περίπου 6 λεπτά. Το παντεσπάνι θα πρέπει να μείνει εύκαμπτο χωρίς να στεγνώσει.
Όταν κρυώσει το παντεσπάνι απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του την κρέμα πορτοκάλι, από πάνω απλώνετε ένα στρώμα σαντιγί και ρολάρετε. Αφήνετε το γλυκό στη συντήρηση για περίπου 20 λεπτά να σταθεροποιηθεί. Τέλος, κόβετε ελάχιστα τις δύο άκρες για να είναι ομοιόμορφο το ρολό, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Πηγή: olivemagazine.gr