Η 49χρονη Άμπερ ΜακΛάφλιν έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στο Μιζούρι

Η 49χρονη Άμπερ ΜακΛάφλιν θα γίνει η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα που θα εκτελεστεί στις ΗΠΑ, εκτός κι αν ο κυβερνήτης του Μιζούρι Μάικ Πάρσον της απονείμει χάρη.

Η εκτέλεσή της έχει προγραμματιστεί με τη διαδικασία της θανάσιμης ένεσης για σήμερα Τρίτη. Η 49χρονη σκότωσε μια πρώην φίλη της το 2003.

Ο δικηγόρος της, Λάρι Κομπ, είπε σύμφωνα με το Associated Press ότι δεν εκκρεμούν προσφυγές στο δικαστήριο.

Το αίτημα επιείκειας επικεντρώνεται σε πολλά ζητήματα, όπως η τραυματική παιδική ηλικία της και τα ζητήματα ψυχικής υγείας, τα οποία η αρμόδια επιτροπή δεν άκουσε ποτέ στη δίκη της.

Σύμφωνα με την αίτηση επιείκειας, ένας ανάδοχος γονέας της έτριψε περιττώματα στο πρόσωπό της όταν ήταν νήπιο και ο θετός πατέρας της χρησιμοποίησε ένα πιστόλι teaser πάνω της. Ισχυρίζεται ότι πάσχει από κατάθλιψη και έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πολλές φορές.

Η αίτηση περιλαμβάνει επίσης αναφορές που κάνουν λόγο σε διάγνωση δυσφορίας φύλου, μια κατάσταση που προκαλεί αγωνία και άλλα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και του φύλου με το οποίο γεννήθηκε.

«Πιστεύουμε ότι η Άμπερ έχει επιδείξει απίστευτο θάρρος γιατί μπορώ να σας πω ότι υπάρχει πολύ μίσος όταν πρόκειται για αυτό το θέμα», δήλωσε τη Δευτέρα ο δικηγόρος της, Λάρι Κομπ. Αλλά, είπε, πως η σεξουαλική της ταυτότητα «δεν είναι το επίκεντρο» του αιτήματος επιείκειας.

Η εκπρόσωπος του κυβερνήτη είπε ότι η διαδικασία επανεξέτασης για το αίτημα επιείκειας είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχει καμία γνωστή περίπτωση εκτέλεσης ανοιχτά τρανς κρατουμένου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για την Θανατική Ποινή. Μια φίλη της στη φυλακή ισχυρίζεται ότι είδε την προσωπικότητα της 49χρονης να ανθίζει κατά τη διάρκεια της φυλομετάβασης.

Πριν από αυτό, η ΜακΛάφλιν είχε σχέση με τη σύντροφό της Μπέβερλι Γκίντερ. Η ΜακΛάφλιν εμφανιζόταν στο γραφείο, όπου εργαζόταν η 45χροη φίλη της και μερικές φορές κρυβόταν μέσα στο κτίριο, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Η Γκίντερ στη συνέχεια έλαβε περιοριστικά μέτρα εναντίον της και οι αστυνομικοί κατά καιρούς τη συνόδευαν στο αυτοκίνητό της μετά τη δουλειά.

Οι γείτονες της Γκίντερ κάλεσαν την αστυνομία το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου 2003, όταν εκείνη δεν επέστρεψε σπίτι. Οι αστυνομικοί πήγαν στο γραφείο της, όπου βρήκαν μια σπασμένη λαβή μαχαιριού κοντά στο αυτοκίνητό της και ίχνος αίματος. Μια μέρα αργότερα, η ΜακΛάφλιν οδήγησε την αστυνομία σε μια τοποθεσία κοντά στον ποταμό Μισισιπή στο Σεντ Λούις, όπου είχε πετάξει τη σορό της.

Καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού το 2006. Ένας δικαστής την καταδίκασε σε θάνατο. Δικαστήριο το 2016 διέταξε νέα ακρόαση για την καταδίκη, αλλά ένα ομοσπονδιακό εφετείο επανέφερε τη θανατική ποινή το 2021.

Ένα άτομο που γνώριζε την Άμπερ πριν από τη φυλομετάβασή της είναι η Τζέσικα Χίκλιν, 43 ετών, η οποία πέρασε 26 χρόνια στη φυλακή για φόνο που σχετίζεται με ναρκωτικά στο δυτικό Μιζούρι το 1995. Ήταν 16 ετών. Λόγω της ηλικίας της όταν συνέβη το έγκλημα, αφέθηκε ελεύθερη τον Ιανουάριο του 2022.

Η 43χρονη άρχισε τη διαδικασία φυλομετάβασης ενώ βρισκόταν στη φυλακή και το 2016 μήνυσε το Τμήμα Σωφρονιστικών του Μισούρι, αμφισβητώντας μια πολιτική που απαγόρευε την ορμονοθεραπεία σε κρατούμενους που δεν την λάμβαναν πριν φυλακιστούν. Κέρδισε τη δίκη το 2018 και έγινε μέντορας άλλων τρανς κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της ΜακΛάφλιν.

Αν και φυλακισμένες μαζί για περίπου μια δεκαετία, η Χίκλιν είπε ότι η ΜακΛάφλιν ήταν τόσο ντροπαλή που σπάνια είχαν σχέσεις. Αλλά καθώς η ΜακΛάφλιν ξεκίνησε τη διαδικασία φυλομετάβασης πριν από περίπου τρία χρόνια, στράφηκε σε εκείνη για καθοδήγηση σε θέματα όπως η συμβουλευτική ψυχικής υγείας και η παροχή βοήθειας για να διασφαλίσει την ασφάλειά της μέσα σε μια ανδροκρατούμενη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

«Υπάρχει πάντα γραφειοκρατία, γι’ αυτό αφιέρωσα χρόνο για να τη βοηθήσω να μάθει να καταθέτει τα σωστά πράγματα και να μιλά με τους σωστούς ανθρώπους», είπε η Χίκλιν.

Στην πορεία αναπτύχθηκε μια φιλία μεταξύ τους.

Συζητούσαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια τρανς τρόφιμος σε μια ανδρική φυλακή, όπως η απόκτηση γυναικείων αντικειμένων, η αντιμετώπιση αγενών σχολίων και η ασφάλεια.

«Σίγουρα είναι ένα ευάλωτο άτομο», είπε η Χίκλιν. «Σίγουρα φοβάται ότι θα δεχθεί επίθεση ή θα γίνει θύμα, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο για τρανς άτομα στο Τμήμα Σωφρονιστικών Θεμάτων».

Η μόνη γυναίκα που εκτελέστηκε ποτέ στο Μιζούρι ήταν η Μπόνι Μπ. Χέντι, η οποία θανατώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1953, για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός 6χρονου αγοριού. Η Χέντι εκτελέστηκε στον θάλαμο αερίων, δίπλα σε τον άλλο απαγωγέα και δολοφόνο, τον Καρλ Όστιν Χολ.

Σε εθνικό επίπεδο, 18 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2022, συμπεριλαμβανομένων δύο στο Μιζούρι. Ο Κέβιν Τζόνσον, 37 ετών, θανατώθηκε στις 29 Νοεμβρίου για τη δολοφονία σε ενέδρα ενός αστυνομικού στο Κίρκγουντ του Μιζούρι.

Η Κάρμεν Ντεκ εκτελέστηκε τον Μάιο επειδή σκότωσε τον Τζέιμς και τη Ζέλμα Λονγκ κατά τη διάρκεια μιας ληστείας στο σπίτι τους στο Ντε Σότο του Μιζούρι.

Ένας άλλος τρόφιμος στο Μιζούρι, ο Λέοναρντ Τέιλορ, πρόκειται να εκτελεστεί στις 7 Φεβρουαρίου επειδή σκότωσε την φίλη και τα τρία μικρά παιδιά της.

 

Με πληροφορίες του AP

Πηγή:lifo.gr