Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν να βάζουν πλαφόν αγορών στα e-shops του

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν να βάζουν στα online καταστήματα πλαφόν στα τεμάχια αλεύρων και ηλιέλαιου που προμηθεύονται οι καταναλωτές.

Υπό τον φόβο ελλείψεων λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, που τώρα αρχίζει να δείχνει τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές έχουν αρχίσει εδώ και μερικές ημέρες να επιβάλουν πλαφόν στην αγορά ηλιελαίου και αλευριού από πελάτες που κάνουν ηλεκτρονικά τις αγορές τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει έως 4 συσκευασίες ηλιέλαιο ενός λίτρου και μέχρι 4 τεμάχια αλεύρι, ενώ άλλες εταιρείες έχουν βάλει ανώτατο όριο τρεις συσκευασίες των 5 λίτρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζονται να επιβάλουν επίσης πλαφόν στην αγορά ηλιελαίου και αλευριού και από τα φυσικά καταστήματά τους.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιβάλει σε όλες τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας την υποχρέωση να γνωστοποιούν και να επικαιροποιούν στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα τα αποθέματα τους σε:

-πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων

-λιπάσματα,

-ζωοτροφές,

-ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

-άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών

-ηλίανθο, και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας η Ελλάδα έχει «επαρκή αποθέματα για μήνες μπροστά μας» σε δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια.

Για την ειδική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρούνται τα αποθέματα, είπε ότι στόχος είναι το κράτος να έχει πλήρη εικόνα «και κυρίως, να μην επιτρέψουμε κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη, και με αυτή να θησαυρίσουν, είτε με τη μαύρη αγορά είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ό,τι προκαλείται από τη διεθνή κρίση».

«Ήδη έχουμε καταγράψει, από τις μεγάλες αλυσίδες, τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν επαρκή αποθέματα, για μήνες μπροστά μας, για όλα αυτά τα προϊόντα. Δεν δικαιολογείται κανένας πανικός», τόνισε.

 

Πηγή: lifo.gr