Σπιτικά τσιπς από κολοκύθι με θαλασσινό αλάτι και ξίδι
Ελαφριά και τραγανά, αυτά τα σπιτικά τσιπς κοντράρουν επάξια τα αγαπημένα μεν ανθυγιεινά δε πατατάκια του περιπτέρου.
Υλικά
- 200 γρ. κολοκύθι σε φέτες (περίπου 50 φέτες)
- 1 κουτ. της σούπας ξίδι βύνης
- 1 ½ κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
- ⅛ κουτ. της σούπας θαλασσινό αλάτι
Βάζουμε σε ένα μπολ το κολοκύθι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Τοποθετούμε τις φέτες κολοκυθιού σε μονές στρώσεις σε δύο ρηχά ταψιά φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα. Αλατίζουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στους 100 βαθμούς για δύο με δυόμιση ώρες, μέχρι τα τσιπς μας να στεγνώσουν τελείως, να γίνουν τραγανά και να χρυσίσουν. Στα μισά του ψησίματος είναι σημαντικό να τα γυρίσουμε απ’ την άλλη μεριά. Αφού τα βγάλουμε απ’ τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Και το αγαπημένο τραγανό σνακ είναι έτοιμο για ταχεία κατανάλωση!
Tips
Το μυστικό για τέλεια τσιπς από σπίτι είναι το μαντολίνο. Μπορείτε εκτός από κολοκύθι να φτιάξετε με την ίδια συνταγή τσιπς από μελιτζάνα, καρότο, γλυκοπατάτα και παντζάρι!
Γι’ αυτή τη συνταγή συστήνεται ξίδι βύνης (από κριθάρι), το οποίο φτιάχνεται από μπίρα που έχει υποστεί ζύμωση. Αυτή η διαδικασία του χαρίζει μια ελαφριά γλυκάδα. Αν προτιμάτε όμως τις πιο έντονες γεύσεις, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μηλόξιδο ή λευκό ξίδι.
Πηγή: olivemagazine.gr