IMG 5339Στην Κατερίνη βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 27 Ιουνίου οι εδώ και εννέα μήνες εργαζόμενοι του εργοστασίου της Κόκα Κόλα στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Με σύνθημα «Ούτε γουλιά Φάντα, Αμίτα, Κόκα Κόλα. Παράγεται στην Βουλγαρία, φορολογείται στην Ελβετία, καταναλώνεται στην Ελλάδα» και με σταντ στον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου κάλεσαν τον κόσμο να συμμετέχει στο μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας και συγκέντρωσαν υπογραφές.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι από τον Οκτώβριο του 2013 βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, έφτασαν στην Κατερίνη το πρωί της Παρασκευής με το δικό τους λεωφορείο, το οποίο φέρει και τα ανάλογα μηνύματα που αναφέρονται στον αγώνα τους.
Ο Κώστας Τοσίδης, Οργανωτικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της Κόκα-Κόλα Θεσσαλονίκης, εξήγησε ότι όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2013 όταν η εταιρεία με αιφνιδιαστικό και αυταρχικό τρόπο ανακοίνωσε τις απολύσεις όλων των εργαζομένων. Συνολικά έχουν απολυθεί 33 άνθρωποι, ενώ στην απεργία συμμετέχουν και 15 συνάδελφοί τους από το τμήμα των κλαρκ, που είναι και το μοναδικό που συνεχίζει τη λειτουργία του. «Η Κόκα-Κόλα ουσιαστικά φέρνει εμπορεύματα από τη Βουλγαρία εδώ και αρκετό καιρό. Το «Έλα στη θέση τους» είναι πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΕ, ενώ το σύνολο των Εργατικών Κέντρων της χώρας στηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία».
Επιπρόσθετα, ο κ. Τοσίδης σημείωσε ότι γίνεται συλλογή υπογραφών για να γίνει σαφές ότι ο κόσμος θέλει το εργοστάσιο και οι θέσεις εργασίας να παραμείνουν στην Ελλάδα. «Εκτός από τα οχήματα που περνούν κατά καιρούς και ενημερώνουν τους κατοίκους έχουμε έρθει στην Κατερίνη ξανά για διανομή φυλλαδίων, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο γιατί πράγματι συμμετέχει στο μποϊκοτάζ των προϊόντων της Κόκα-Κόλα και τους ζητούμε να συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Και εννοούμε όχι μόνο να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι αλλά να ανοίξει και η γραμμή παραγωγής, να προσληφθούν επιπλέον άτομα και να βοηθηθεί η τοπική κοινωνία και οικονομία.

Να σημειωθεί ότι συλλογή υπογραφών, οι οποίες αγγίζουν τις 14,5 χιλιάδες, γίνεται και μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.elastithesitous.gr. Η εκστρατεία «Έλα στη θέση τους» θα διαρκέσει όσο χρειαστεί και μέχρι να συγκεντρωθούν 100 χιλιάδες υπογραφές, οι οποίες στη συνέχεια θα παραδοθούν απευθείας στη διοίκηση της εταιρείας και την κυβέρνηση.