Το Πάσχα τρώμε πολλά τυπικά γλυκά που μπορεί να επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Σύμφωνα λοιπόν με το healthstat.gr, η υγιεινή διατροφή αποτελεί βασικό πυλώνα για τη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας και την πρόληψη παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης τύπου ΙΙ.

Στην περίπτωση των γυναικών είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς, σύμφωνα με διάφορες μελέτες που συνέταξε το κίνημα Corazón de Mujer, ο γυναικείος πληθυσμός εγκαταλείπει τα υγιεινά πρότυπα της μεσογειακής διατροφής και έχει μια τάση προς ένα μη ισορροπημένο θερμιδικό πρότυπο και βρισκόμαστε κοντά στο Πάσχα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε πιο εύκολα να «ξεφύγουμε».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ισπανικό περιοδικό Human Nutrition and Dietetics επιβεβαιώνει τη χαμηλή προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή στις νεαρές γυναίκες, ηλικίας 18-24 ετών, η οποία θα μπορούσε να συσχετιστεί με μελλοντικά προβλήματα υγείας.

«Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και με άλλα οφέλη που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας και, ως εκ τούτου, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά στο μέλλον», λέει η Leticia Fernández-Friera, καρδιολόγος και διευθύντρια της Μονάδας Γυναικών στην Atria Clinic.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ισπανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής του Υπουργείου Καταναλωτών, το 30,4% των γυναικών είναι υπέρβαρες και το 18% παχύσαρκες.

«Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας, να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη και τα πρόσθετα σάκχαρα, καθώς και να είμαστε σωματικά δραστήριοι, προκειμένου να βοηθήσουμε την καρδιά μας να παραμείνει υγιής», εξηγεί η Fernández-Friera.

5 κατευθυντήριες γραμμές για το Πάσχα
Το Πάσχα είναι η γιορτή των τυπικών γλυκών, γι’ αυτό καλό είναι να μην το παρακάνετε και, όποτε είναι δυνατόν, να αντισταθμίζετε τη διατροφή σας.

Η αποφυγή των τηγανητών φαγητών και η προτίμηση σε φαγητά στη σχάρα ή στον ατμό- ο έλεγχος της κατανάλωσης αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών, η προσφυγή σε ανθρακούχο ή μη ανθρακούχο νερό για να ξεδιψάσετε- η επιλογή παραδοσιακών μαγειρευτών φαγητών, όπως το τυπικό ρεβίθι ή οι σκορδαλιές, ή φρέσκων προϊόντων της αγοράς, όπως τα θαλασσινά και τα ψάρια στις παράκτιες περιοχές, αντί της επιλογής fast food, μπορεί να είναι καλές επιλογές.

Οι καρδιολόγοι συνιστούν την τήρηση ορισμένων βασικών διατροφικών κανόνων για τη φροντίδα της καρδιαγγειακής υγείας των γυναικών, ιδίως κατά τη διάρκεια των επερχόμενων διακοπών του Πάσχα:

Ισορροπήστε την πρόσληψη θερμίδων. Συνιστάται η κατανάλωση πέντε γευμάτων την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, του μεσημεριανού γεύματος, του μεσημεριανού γεύματος, του απογευματινού σνακ και του δείπνου. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων σε ποσοστό μικρότερο του 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και λιγότερο από 30% από ακόρεστα λίπη.

Επομένως, κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν περνάτε περισσότερο χρόνο μακριά από το σπίτι και αλλάζετε ρουτίνες και προγράμματα, καλό είναι να συμπεριλάβετε στην τσάντα σας υγιεινά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς και αβοκάντο.
Συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιδανικό είναι να τρώτε 5 κομμάτια φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τα οποία περιέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για τον οργανισμό, ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού και φυτικών ινών, που βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και στη μείωση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σε ένα μπολ γιαούρτι με δημητριακά ή να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φυσικού παγωτού.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκουμε σε κατεψυγμένες πίτσες, κέικ, μπισκότα και γλυκά, πρέπει να αποφεύγονται, διότι είναι από τα πιο επικίνδυνα για την υγεία και τα πιο ευνοϊκά για τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους.

Ως εκ τούτου, συνιστάται η παρασκευή τυπικών πασχαλινών γλυκών στο σπίτι με τη χρήση πιο υγιεινών συστατικών, όπως αλεύρια ολικής άλεσης, φυτικά γάλατα, φυσικά γλυκαντικά κ.λπ.

Πρόκειται για ένα ιδανικό σχέδιο για τη διασκέδαση των παιδιών ή για να περάσετε χρόνο με την οικογένεια.
Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης.

Η επιλογή επιλογών ολικής άλεσης όταν καταναλώνετε δημητριακά θα βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και του βάρους, καθώς δίνουν αίσθημα κορεσμού, οπότε θα μπορέσετε να ελέγξετε περισσότερο τη διατροφή των διακοπών σας.

Θα βοηθήσει επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής πέρα από το φαγητό.

Η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα, ο έλεγχος του στρες και ο καλός ύπνος ωφελούν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία.

Όταν βρίσκεστε σε διακοπές, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να κάνετε περισσότερο αθλητισμό, να κοιμηθείτε περισσότερο και να χαλαρώσετε.

Καλό θα ήταν να οργανωθείτε τις προηγούμενες ημέρες για να βάλετε για λίγο σε αναμονή τη δουλειά, στην περίπτωση του τουρισμού, επιλέξτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σε ένα πάρκινγκ και να επισκεφθείτε τους προορισμούς με τα πόδια- και ενσωματώστε νέες ρουτίνες χαλάρωσης, όπως διαλογισμό ή εφαρμογές ήχου που σας βοηθούν να αποκοιμηθείτε…

 

 

Πηγή:dnews