Σταμάτα να τρως αυτά τα 5 χειρότερα επεξεργασμένα σνακ εδώ και τώρα.

Στον σημερινό γρήγορο τρόπο ζωής, τα επεξεργασμένα σνακ έχουν γίνει μια βολική επιλογή για πολλούς. Ωστόσο, κάτω από τις δελεαστικές γεύσεις τους κρύβεται μια πιθανή απειλή για τον μεταβολισμό μας. Ξεδιαλύνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με ορισμένες επεξεργασμένες λιχουδιές, τα αγαπημένα μας σνακ, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας μοιράζονται πώς αυτές οι φαινομενικά αθώες επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, διαταράσσοντας τελικά την ευαίσθητη ισορροπία του μεταβολισμού μας.

Η Krutika Nanavati, εγγεγραμμένη διαιτολόγο και διατροφολόγο, επισημαίνει στo Shefinds 5 επεξεργασμένα σνακ που πρέπει να κόψουμε επειδή προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και διαταράσσουν το μεταβολισμό μας.

1.Μπάρες ενέργειας με ζάχαρη

Η Nanavati λέει ότι οι μπάρες granola, οι μπάρες φρούτων και οι ενεργειακές μπάρες που συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινές επιλογές σνακ μπορεί να μην παρέχουν τόση διατροφική αξία όσο νομίζετε. Προσθέτει ότι έχουν «πρόσθετα σάκχαρα, επεξεργασμένα δημητριακά και τεχνητά γλυκαντικά». Επιπλέον, σημειώνει πώς αυτά τα επεξεργασμένα σνακ μπορούν να βλάψουν το μεταβολισμό μας και να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει γρήγορες αιχμές σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το πάγκρεας να απελευθερώνει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας δυσκολότερη την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Τα επεξεργασμένα δημητριακά, χαμηλά σε φυτικές ίνες, μπορούν να επιδεινώσουν τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και πεπτικά προβλήματα. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να διαταράξουν τα βακτήρια του εντέρου και να επηρεάσουν τη μεταβολική ισορροπία. Το να προσέχουμε αυτούς τους παράγοντες είναι σημαντικό για τη βέλτιστη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τη συνολική υγεία», λέει.

2.Κράκερ
Τα βολικά επεξεργασμένα κράκερ, όπως τα κουλούρια, τα τσιπς από πατάτα, καλαμπόκι ή τορτίγια συνήθως περιέχουν εξευγενισμένους κόκκους, υψηλό νάτριο και ανθυγιεινά λίπη.

Η Nanavati το επεξηγεί περαιτέρω και λέει:«Όπως τα ζαχαρούχα σνακ, έτσι και τα κράκερ που παρασκευάζονται με επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχουν φυτικές ίνες και μπορούν να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση υπερβολικού νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού και υψηλή αρτηριακή πίεση, επιβαρύνοντας τον μεταβολισμό. Ανθυγιεινά λίπη όπως μερικώς υδρογονωμένα έλαια που βρίσκονται στα κράκερ προάγουν τη φλεγμονή και διαταράσσουν την υγεία του εντέρου, επηρεάζοντας τη συνολική μεταβολική λειτουργία».

3.Επιδόρπια γιαουρτιού

Τα γιαούρτια εμπλουτισμένα με γεύσεις και γλυκαντικά, ιδιαίτερα αυτά με φρούτα ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης αντίστασης στην ινσουλίνη και διαταραχών των μεταβολικών διεργασιών.

«Ενώ το γιαούρτι μπορεί να είναι θρεπτικό, οι αρωματικές ποικιλίες έχουν συχνά υπερβολικά πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Το γιαούρτι χαμηλής ποιότητας με άμυλο μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το γλυκαιμικό φορτίο και να επηρεάσει την πέψη. Για μια πιο υγιεινή επιλογή, δοκίμασε απλό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Διατηρεί τη θρεπτική αξία και προσφέρει απολαυστική γεύση», αναφέρει η Nanavati.

4.Συσκευασμένα ποπ κορν
Τα συσκευασμένα ποπ κορν περιέχουν συχνά τεχνητά αρώματα και συντηρητικά που μπορούν να διαταράξουν την υγεία του εντέρου και να δημιουργήσουν φλεγμονές. Τα προστιθέμενα ανθυγιεινά λίπη, όπως τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια, μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω αυτά τα προβλήματα. «Επίλεξε ποπ κορν που θα φτιάξεις μόνη σου με λίγο ελαιόλαδο και βότανα για πιο υγιεινή εναλλακτική», λέει η Nanavati.

5.Αλλαντικά

Τα αλλαντικά είναι γεμάτα με νιτρικά άλατα, συντηρητικά και ανθυγιεινά λίπη. «Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι συχνά πλούσια σε νιτρικά άλατα και συντηρητικά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και τη δυσβίωση του εντέρου. Επιπλέον, τα ανθυγιεινά λίπη μπορούν να διαταράξουν περαιτέρω τον μεταβολισμό και να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επίλεξε πηγές άπαχες πρωτεΐνης όπως ψητό κοτόπουλο ή ψάρι για μια πιο υγιεινή επιλογή σνακ», λέει η Nanavati.

 

Πηγή:theissue.gr