Υλικά

330 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. + 1 κουταλάκι του γλυκού για το άνοιγμα

165 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (ή 100 γραμμάρια ηλιέλαιο)

1 αυγό μεσαίο

2 κρόκοι αυγού

130 γραμμάρια ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ

Βανίλια (φακελάκι ή εκχύλισμα)

1 πρέζα αλάτι

8 κουταλιές της σούπας πραλίνα φουντουκιού έτοιμη ή σπιτική

 

 

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε το μαλακωμένο βούτυρο ή το ηλιέλαιο μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια μέχρι να έχετε μια αφρώδη κρέμα.

Προσθέστε τα αυγά ένα – ένα κάθε φορά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και να έχετε ένα κρεμώδες μίγμα.

Προσθέστε μεμιάς το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέϊκιν και ανακατέψτε με μια σπάτουλα.

Με τη χέρια σας πασπαλισμένα ελαφρά με αλεύρι ζυμώστε λίγο μέχρι να ξεκολλάει από τον πάγκο και σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα.

Εάν χρειαστεί προσθέστε πολύ λίγο αλεύρι. Καλύψτε με ζελατίνα και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξει.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ανοίξτε την στον ελαφρά αλευρωμένο πάγκο σας σε πάχος 3-4 χιλιοστά.

 

 

Καλύψτε μερικές βουτυροαλευρωμένες μικρές φόρμες για ταρτάκια και ότι περισσέψει ζυμώστε το πάλι σε μπάλα και τοποθετήστε το στο ψυγείο καλυμμένο με ζελατίνα. Τρυπήστε με τα δόντια ενός πιρουνιού την επιφάνεια των ταρτών και γεμίστε το κάθε φορμάκι με 1 κουταλιά της σούπας πραλίνα φουντουκιού.

Για ένα τέλειο αποτέλεσμα δεν πρέπει να το παρακάνετε με τη γέμιση.

Ξετυλίξτε τη ζύμη που έχει απομείνει και ανοίξτε την με πλάστη σε πάχος 2-3 χιλιοστά και κόψτε σε λωρίδες ½ εκατοστού.

Διακοσμήστε με τις λωρίδες την επιφάνεια των ταρτών και πατήστε τις καλά στις άκρες για να κολλήσουν.

Βάλτε τα ταρτάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 30-40 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις και ψήστε τα στη μεσαία σχάρα.

Αν θέλετε να διατηρήσουν την κρεμώδη γέμιση, τοποθετήστε από πάνω ένα ταψί φούρνου έτσι ώστε να υπάρχει μια απόσταση μερικών εκατοστών.

Μετά τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170ο και μετακινήστε τα ταρτάκια σε ελαφρώς χαμηλότερη θέση στο φούρνο.

Μετακινήστε και το ταψί (όχι κολλητά αλλά με απόσταση αρκετών εκατοστών) και συνεχίστε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε να κρυώσουν καλά, ξεφορμάρετε και απολαύστε

 

 

Πηγή: topontiki.gr