Η θλάση του τετρακεφάλου μυός (quad strain/«τράβηγμα») είναι ένας τραυματισμός ο οποίος συνηθώς προκαλείται είτε από την βίαια διάταση του τετρακεφάλου (η οποία συχνά συνοδευέται από μια ισχυρή σύσπαση), είτε από επαναλαμβανόμενη υπερφόρτιση αυτού. Ο τραυματισμός συμβαίνει συχνά σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και το τρέξιμο. Τα αθλήματα αυτά συχνά περιλαμβάνουν ισχυρές έκκεντρες συσπάσεις του μυός σε θέσεις κάμψης γόνατος και έκτασης του ισχίου.

Γράφει ο Μιχαηλίδης Αυγερινός-Ρωμανός – Φυσικοθεραπευτής

Αίτια
Οι υψηλές δυνάμεις που ασκούνται λόγω ταχύτητας ή/και αυξημένου φορτίου μπορούν να επηρεάσουν και να τραυματίσουν την μυοτενόντια σύνδεση. Θλάση μπορεί όμως να προκληθεί και από την εκτεταμένη παθητική διάταση, ή την σύσπαση μυός σε θέση μέγιστης διάτασης.
Συνοπτικά στο μεγαλύτερό ποσοστό υπάρχουν 3 μηχανισμοί κάκωσης:

Απότομη επιβράδυνση (π.χ. κλωτσιά)
Βίαια σύσπαση του τετρακεφάλου (π.χ. σπριντ)
Απότομη επιβράδυνση σε θέση διάτασης του τετρακεφάλου (π.χ. αλλαγή κατεύθυνσης)

Ανατομία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο τετρακέφαλος μηριαίος μυς είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός μυς και αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς μυές του κάτω άκρου. Αποτελείται από 4 κεφαλές:

1)Έσω πλατύ
2)Μέσο πλατύ
3)Έξω πλατύ
4)Ορθό μηριαίο

Εκ των τεσσάρων αυτών κεφαλών, ο ορθός μηριαίος αποτελεί τον «συνήθη ύποπτο» στις θλάσεις και πιθανότατα αυτό συμβαίνει καθώς αποτελέι εκ φύσεώς του έναν διάρθριο μυ (συμμετέχει σε κινήσεις 2 αρθρώσεων) καθώς είναι καμπτήρας του ισχίου και εκτείνοντας του γόνατος. Συνεπώς ο ορθός μηριαίος είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς λόγω διάτασης. Τα συχνότερα ανατομικά σημεία που προσβάλλονται είναι η μυοτενόντια σύνδεση και η γαστέρα του μυός.

Κλινική Εικόνα
Η κλινική παρουσίαση του ασθενόυς μπορεί να ποικίλλει και πολύ συχνά το μέγεθος του τραυματισμού δεν αντιστοιχεί με τα επίπεδα πόνου η δυσλειτουργίας που βιώνει ο ασθενής. Η θλάση θεωρείται μια πάθηση των μαλακών μορίων (soft tissue injury). Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει ο ασθενής είναι τα εξής:

Πόνος
Οίδημα
Αιμάτωμα
Αδυναμία
Δυσκολία βάδισης, τρεξίματος

Διάγνωση
Ο φυσικοθεραπευτής συνήθως θα υποπτευθεί την κάκωση αυτή κυριώς μέσω της λήψης λεπτομερούς ιστορικού καθώς σαν ανατομική περιοχή μπορεί οι πηγές πόνου να είναι από διαφορετικές παθολογίες. Η παρατήρηση, η ψηλάφηση και ο έλεγχγος της δύναμης του τετρακεφάλου θα βοηθήσουν την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις ή/και σε εκτεταμένες βλάβες προτείνεται η διενέργεια διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων όπως η μαννητική τομογραφία, ο υπέρηχος μαλακών μορίων κλπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θεραπεία – Αντιμετώπιση της Θλάσης στον Τετρακέφαλο ή αλλιώς “τράβηγμα”
Οι τραυματισμοί αυτοί αντιμετωπίζονται πολύ σπάνια χειρουργικά και κατα βάση η συντηρητική οδός (Φυσικοθεραπεία) έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Ολικές ρήξεις είναι πιο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική αποκατάσταση. Το σημαντικότερο στην αποκατάσταση είναι η εκτίμηση του επιπέδου του ασθενούς , των ελλειμμάτων/συμπτωμάτων του και έπειτα με σεβασμό πρός τα στάδια της φυσικής επούλωσης του οργανισμού, η προοδευτική φόρτιση του τετρακεφάλου, η μεγιστοποιήση της απόδοσης του και η επανένταξη στην λειτουργική/αθλητική δραστηριότητα.

Τα ακρωνύμια PEACE and LOVE αναδεικνύουν τις βασικές οδηγίες για την αποκατάσταση της πάθησης αυτής:

Protect: Προστασία της περιοχής για 1-3 μέρες και αποφόρτιση αυτής (όχι πλήρης ξεκούραση!)
Elevate: Ανύψωση του σκέλους για την μέιωση του οιδήματος

Avoid AntiInflammatory modalities: Αποφυγή χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, για αποφυγή της μείωσης της διαδικασίας της επούλωσης των μαλακών μορίων.
Compress: Εφαρμογή συμπίεσης η Taping για την μείωση του οιδήματος
Educate: Εκπαίδευση του ασθενούς για την πορεία της πάθησης του και την ενεργή συμμετοχή του στην αποκατάσταση.

Load: Προοδευτική φόρτιση με σεβασμό στα χρόνικα πλαίσια της φλεγμονής και την αντοχή του ασθενόυς.
Optimism: Ενίσχυση της ψυχολογίας του ασθενούς και αποφυγή καταστροφολογικών σκέψεων.
Vascularisation: Προγραμματισμός αερόβιας άσκησης για βελτίωση λειτουργικών παραμέτρων και της κυκλοφορίας στην πάσχουσα περιοχή.
Exercise: Θεραπευτική άσκηση απευθυνόμενη στον ιστό-στόχο προοδευτικά αυξανόμενης έντασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κριτήρια επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα
Σύμφωνα με την ανασκόπηση των Kary et al., προτείνονται τα εξής κριτήρια για την επάνοδο στην αθλητική δραστηρίοτητα :

Πλήρης μυϊκή δύναμη στην θέση μέγιστης διάτασης του πάσχοντος άκρου
Πλήρες εύρος κίνησης άνευ πόνου
Αναπαραγωγή κινήσεων και ασκήσεων παρόμοιες με την δραστηριότητα με ταχύτητα χωρις εμφάνιση συμπτωμάτων
Να έχει πραγματοποιηθεί ισοκινητική αξιολόγηση
Επίτευξη 120 μοιρών κάμψης γόνατος με το ισχίο σε θέση έκτασης
Η χρήση παθητικών θεραπευτικών μέσων (Ηλεκτροθεραπεία,kinesiotaping, TECAR,μάλαξη κλπ) μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους φυσικοθεραπευτές, με βάση πάντα τον κλινικό συλλογισμό.

 

 

 

 

 

 

Μιχαηλίδης Αυγερινός-Ρωμανός – Φυσικοθεραπευτής

 

Πηγή:fmh.gr