Κολυμβητές στην παραλία Καλαθώνα στο Ναύπλιο είναι ανήσυχοι έπειτα από επανειλημμένα «χτυπήματα» – και μάλιστα στα ρηχά – από θαλάσσιες ανεμώνες.

Αρκετές μέρες στο νοσοκομείο αναγκάστηκε να μείνει ένα μικρό παιδί μετά το μπάνιο του στον Καλαθώνα, όπου το τσίμπησε θαλάσσια ανεμώνη. Ο 9χρονος βγήκε από τη θάλασσα με αφόρητους πόνους και μεταφέρθηκε αμέσως για θεραπεία.

Τι συμβαίνει με τις θαλάσσιες ανεμώνες και πόσο επικίνδυνες είναι;

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι πολύ επικίνδυνη, γι’ αυτό μην ξεγελιέστε από τα ωραία της χρώματα.

Μοιάζει με μέδουσα, τα πλοκάμια της είναι κολλώδη και δηλητηριώδη, ενώ αν σας τσιμπήσει θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Οι ανεμώνες ζουν κοντά στις ακτές και κατά κανόνα κολλημένες πάνω σε βράχια. Μερικά είδη ζουν στην άμμο ή τη λάσπη, άλλα κολλούν σε κοχύλια από διάφορα οστρακώδη, ενώ άλλα ζουν παρασιτικά πάνω σε μέδουσες.

Σύμφωνα με την Εμμανουέλα Βουτσινά, θαλάσσια βιολόγο του ΕΛΚΕΘΕ, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να τις αποφύγουμε αλλά μόνο να είμαστε προσεκτικοί. Άλλωστε «εμείς μπαίνουμε στο σπίτι τους», άρα δεν μπορούμε να τις μετακινήσουμε, μόνο να παρέχουμε άμεσα βοήθεια σε όσους… τσιμπηθούν.

Το τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη επιφέρει έντονο καυστικό πόνο και απίστευτα ενοχλητική φαγούρα. Σύμφωνα με την βιολόγο, βέβαια, αν την αγγίξει κανείς από την εσωτερική πλευρά της παλάμης δεν παθαίνει τίποτα. Από την εξωτερική μεριά της παλάμης όμως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος
Στην περίπτωση που τσιμπήσει κάποιον θαλάσσια ανεμώνη, προκαλούνται ερυθρές αιμορραγικές πλάκες και κνιδωτικό, φυσαλιδώδες, αιμορραγικό ή ακόμη και νεκροελκωτικό εξάνθημα: με πιο απλά λόγια, εξανθήματα που στην πραγματικότητα είναι… κάψιμο.

Μιλώντας στο Mega, μάλιστα, η Πένυ Δαλαμπούρα αποκάλυψε πως το έγκαυμα μπορεί να μείνει για… πάντα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς μετά το τσίμπημα είναι να βγει αμέσως από τη θάλασσα. Στη συνέχεια:

προσπαθούμε να βγάλουμε τα «πλοκάμια» ΟΧΙ με γυμνό χέρι
βάζουμε κρύα επιθέματα με θαλάσσιο ΟΧΙ γλυκό νερό
απαγορεύεται η τριβή
βάζουμε κρέμα με αντισταμινικό ή/ και κάποιο ήπιο κορτικοστεροειδές.
Σε περίπτωση αλλεργικού υποστρώμτας, τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο για ενέσιμη χορήγηση κορτιζόνης, ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο, τα εξανθήματα και ο κνησμός!

 

Πηγή:dnews