Τι τρώμε σήμερα: Η μακαρονάδα της Λαίδης και του Αλήτη
Πληθωρική ιταλοαμερικανική μακαρονάδα που… έφερε κοντά τους ήρωες της ταινίας κινούμενων σχεδίων της Disney.
Μερίδες: για 4 άτομα
Προετοιμασία: 20′
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας
Υλικά
- 500 γρ. σπαγγέτι
Για τους κεφτέδες
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από ελιά)
- 200 γρ. χοιρινά λουκάνικα με πράσο (αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 100 γρ. ψωμί της αρεσκείας μας, μουλιασμένο σε λίγο γάλα και καλά στυμμένο
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 50 γρ. σταφίδες μαύρες
- 50 γρ. κουκουνάρια
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλεύρι για το πανάρισμα
- λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 κονσέρβα (420 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή
- 15 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Διαδικασία
Οι σταφίδες και τα κουκουνάρια στο μείγμα του κιμά δίνουν έναν ανατολίτικο τόνο στους κεφτέδες.
Κεφτέδες: Σε ένα βαθύ μπολ τρίβουμε το ψωμί με τα δάχτυλά μας και προσθέτουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά λάδι (2 – 3 εκ. από τον πάτο του τηγανιού). Τηγανίζουμε τους κεφτέδες για περίπου 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε την ντομάτα, 500 ml νερό, τη δάφνη, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 8 – 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κοχλάζει. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και, αν χρειάζεται, λίγο νερό για να σκεπαστούν με τη σάλτσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Παράλληλα, βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε, προσεκτικά για να μη διαλυθούν οι κεφτέδες. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr