Tο καλύτερο λαχανικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Τόσο μέσω της διατροφής όσο και της λήψης συμπληρωμάτων μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.
Όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, οι κόκκινες πιπεριές βρίσκονται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Kristen Lorenz.
«Οι κόκκινες πιπεριές είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, ειδικά βιταμίνες C και Α», εξηγεί η Lorenz.
Η βιταμίνη C υποστηρίζει τη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα παθογόνα (δηλαδή τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες), σημειώνει η Lorenz. Διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι προστατεύει τα υγιή κύτταρα από βλάβες.
Επιπλέον, η βιταμίνη C προάγει το σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για το δέρμα και τους βλεννογόνους, τα οποία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας έναντι των παθογόνων», σύμφωνα με την Lorenz.
Στην πραγματικότητα, οι κόκκινες πιπεριές έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. «Ενώ ένα μέτριο πορτοκάλι έχει περίπου 70 mg βιταμίνης C, μία μεσαίου μεγέθους κόκκινη πιπεριά περιέχει 150 έως 190 mg», λέει η Lorenz.
Όσο για τη βιταμίνη Α, «οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε β-καροτίνη», προσθέτει η Lorenz. Με άλλα λόγια, η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η βιταμίνη Α εμπλέκεται στη λειτουργία των Τ κυττάρων και των Β κυττάρων, που είναι σημαντικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με την Lorenz. Βοηθά επίσης την παραγωγή αντισωμάτων και την απόκριση των ανοσοκυττάρων, διασφαλίζοντας ότι το σώμα μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα μικρόβια. Επιπλέον, όπως και η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα και βλεννογόνους, «που λειτουργούν ως φυσικά εμπόδια ενάντια στα παθογόνα», λέει η Lorenz.
Επίσης, οι κόκκινες πιπεριές προσφέρουν βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και μικρές ποσότητες ψευδαργύρου και σεληνίου. Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που λειτουργεί με τη βιταμίνη C. Αυτό το δίδυμο προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες, υποστηρίζοντας έτσι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, σημειώνει η Lorenz. «Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA, το οποίο βοηθά στην παραγωγή και ωρίμανση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ο ψευδάργυρος και το σελήνιο είναι ιχνοστοιχεία που ενισχύουν την ανοσοαπόκριση, βοηθώντας στην επούλωση των πληγών και στη μείωση της φλεγμονής», καταλήγει η Lorenz.
Τέλος, οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αυτό συμβάλλει περαιτέρω στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς απαιτείται ένα υγιές έντερο για μια βέλτιστη ανοσοαπόκριση.
Πηγή:dnews