Το λάθος με την πρωτεΐνη που μπορεί να σας προσθέσει κιλά
Ειδικός καταρρίπτει μύθους σχετικά με την πρωτεΐνη.
Η πρωτεΐνη προβάλλεται ως το «κλειδί» για την απώλεια βάρους, την αύξηση της μυικής μάζας και του αισθήματος κορεσμού. Ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες γύρω από την πρόσληψη πρωτεΐνης.
«Υπάρχει πολύς θόρυβος για την πρωτεΐνη, ωστόσο υπάρχει και πολλή επιστήμη», δήλωσε η Δρ Τζένιφερ Άστον, γυναικολόγος με μεταπτυχιακό στη διατροφή. Αυτή η επιστήμη, σύμφωνα με την Αστον, «διαλύει» μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης σχετικά με την πρωτεΐνη.
Τρεις μύθοι
#1: Η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης βοηθά πάντα στην απώλεια βάρους
Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει πρώτα να αναπροσαρμόσετε την ποσότητα των λιπαρών και των υδατανθράκων που καταναλώνετε καθημερινά.
«Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες για να χωνέψει την πρωτεΐνη, αλλά οι αναλογίες είναι σημαντικές», λέει η Άστον. Φανταστείτε ότι το 15% των ημερήσιων θερμιδών προέρχεται από πρωτεΐνες. Αν το διπλασιάσετε στο 30%, θα πρέπει επίσης να προσαρμόσετε τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Αλλιώς, «θα καταλήξετε να πάρετε βάρος», τονίζει η Άστον. «Πρέπει να αντισταθμίσετε τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά», αναφέρει.
#2: Απορροφάτε όλη την πρωτεΐνη που καταναλώνετε
Αυτός ο μύθος μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι επωφελείστε από τις υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, αλλά αυτό «δεν είναι απολύτως αληθές», λέει η Αστον. Δεν είναι όλοι οι οργανισμοί ικανοί να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης. Το πόση πρωτεΐνη απορροφάτε εξαρτάται από την ηλικία σας, την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, το αν καπνίζετε, το πόσο αλκοόλ καταναλώνετε και το είδος της πρωτεΐνης που τρώτε.
«Αυτή είναι μια βασική αρχή της φυσιολογίας», προσθέτει.
«Η υπερβολική πρωτεΐνη μετατρέπεται σε άζωτο στον οργανισμό σας, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται με τα ούρα», δήλωσε στο παρελθόν στο TODAY.com η Natalie Rizzo, διαιτολόγος και συντάκτρια διατροφής του TODAY.com. «Έτσι, αν φάτε κοτόπουλο μαζί με ρόφημα πρωτεΐνης, προσπαθώντας να πάρετε 60-70 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, αυτό δεν θα λειτουργήσει».
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το σώμα σας θα μπορέσει να τις αξιοποιήσει.
#3: Όλες οι πρωτεΐνες είναι ίδιες
Το αν πρέπει να επιλέξετε ζωική ή φυτική πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό ερώτημα.
«Η προτίμηση είναι πάντα οι πλήρεις πηγές πρωτεϊνών», λέει η Άστον. «Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, οπότε πολλοί θα επιλέξουν ένα smoothie ή μια μπάρα για να επιτύχουν τον στόχο τους».
Η ζωική πρωτεΐνη θεωρείται «πλήρης» επειδή έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός, λέει η Άστον. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνα για την οικοδόμηση και την αποκατάσταση των μυών και των ιστών.
Αν και πολλές φυτικές πρωτεΐνες δεν θεωρούνται «πλήρεις», πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αν διαφοροποιείτε τις πηγές φυτικών πρωτεϊνών που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα εξακολουθείτε να λαμβάνετε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεστε, λέει η Natalie Rizzo.
Επιπλέον, οι φυτικές πρωτεΐνες είναι γεμάτες με φυτικές ίνες, «οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία του εντέρου και της καρδιάς», επισημαίνει.
Οι ζωικές πρωτεΐνες τείνουν να απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό σε σχέση με τις φυτικές πρωτεΐνες, αλλά «η έρευνα δείχνει ότι τα τρόφιμα σόγιας έχουν το ίδιο επίπεδο βιοδιαθεσιμότητας (πόσο εύκολο είναι για τον οργανισμό να διασπάσει και να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη) με τα ζωικά τρόφιμα», λέει η Rizzo.
Η πρωτεΐνη από μπιζέλια, φακές, φασόλια, πατάτες και κινόα απορροφάται περίπου 25% λιγότερο από τα ζωικά προϊόντα, αλλά εξακολουθεί να απορροφάται καλά συνολικά, προσθέτει. Επίσης, οι φυτικές πηγές πηγών πρωτεΐνης είναι ότι πιο οικονομικές.
Με πληροφορίες από Today.com
Πηγή:dnews