Για εκατομμύρια ανθρώπους η καλή ημέρα ξεκινά με ένα ωραίο φλιτζάνι καφέ. Το πλούσιο άρωμα ξυπνά μονομιάς όλες τις αισθήσεις, βελτιώνοντας τη διάθεση. Οπως φαίνεται, το υπέροχο ρόφημα δεν χαρίζει μόνο ευζωία αλλά και μακροζωία, μόνο, όμως, αν στην προετοιμασία του χρησιμοποιηθεί φίλτρο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας.

«Ο καφές που δεν έχει περάσει από φίλτρο, περιέχει ουσίες που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Η χρήση φίλτρου τις απομακρύνει και μαζί τους τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου» τονίζει ο συντάκτης της μελέτης Νταγκ Τελ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. «Η μελέτη μας υποδεικνύει σαφώς τη σχέση των μεθόδων προετοιμασίας του καφέ, με τις καρδιακές προσβολές και τη μακροζωία», εξηγεί.

Βέβαια, αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για όσους αγαπούν τον γαλλικό ή το δυνατό ελληνικό καφέ, καθώς το βράσιμό του ή η χρήση πρέσας στην προετοιμασία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

«Ο καφές που δεν περνάει από φίλτρο, όπως ο ελληνικός, που βράζεται ή ο γαλλικός από πρέσα, περιέχει καφεστόλη και καβεόλη, χημικά συστατικά που ανιχνεύονται στα σταγονίδια ελαίων στο ρόφημα και στο ίζημά του», εξηγεί η διατροφολόγος Λίζα Ντάιερ. «Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα συστατικά μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Γι’ αυτό είναι προτιμητέος ο καφές φίλτρου που συγκρατεί τα επικίνδυνα χημικά», καταλήγει.

Οι Σουηδοί ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 500.000 υγιών Νορβηγών, ηλικίας 20 έως 79 ετών, επί 20 χρόνια. Ετσι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση βραστού ή καφέ από γαλλική πρέσα ενισχύει τον κίνδυνο θανάτου των ανδρών, άνω των εξήντα, εξαιτίας καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αντιθέτως, η κατανάλωση καφέ φίλτρου διαπιστώθηκε ότι ήταν μία πολύ πιο υγιεινή συνήθεια και συνδεόταν με την κατά 15% μείωση του κινδύνου θανάτου εξαιτίας οποιασδήποτε αιτιολογίας, τη μείωση κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, κατά 12% στους άνδρες και 20% στις γυναίκες, συγκριτικά, πάντα, με ανθρώπους που δεν έπιναν καφέ. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι όσοι έπιναν ένα ώς τέσσερα φλιτζάνια φιλτραρισμένου καφέ καθημερινά, είχαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και άλλες μελέτες, όπως της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που διαπίστωσε ότι ο καφές φίλτρου ενισχύει την ψυχική διάθεση, τη συγκέντρωση και την απόδοση στις αθλητικές δραστηριότητες. Μία μεγάλη έρευνα του 2017, δημοσιευμένη στην επιθεώρηση British Medical Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ώς τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου καφέ καθημερινά, περιορίζει τα καρδιακά προβλήματα, αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου, μεταβολικών και ηπατικών διαταραχών και μειώνει τη θνησιμότητα.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr