Στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου και στα όρια της Δ.Κ. Πλαταμώνα, είναι χτισμένο το Μεσοβυζαντινό Κάστρο του Πλαταμώνα. Ένα μοναδικά διατηρημένο Κάστρο που ανάγεται στην εποχή της Φραγκοκρατίας, με τον επιβλητικό Πύργο εντός του, το οποίο αποτελούσε στρατηγικό σημείο ελέγχου του περάσματος από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία από ξηρά και θάλασσα.

Στο Κάστρο συναντάμε τα 3 βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων: τον πρώτο περίβολο, τον δεύτερο περίβολο, που αποτελεί και την ακρόπολη και τον κεντρικό πύργο.

Κτίστηκε στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας (ή Ηράκλειο), με την είσοδο των Φράγκων κατά τη Δ’ Σταυροφορία και παραχωρήθηκε στον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό το 1204, ως μέρος της Πιερίας, τμήμα του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης.

Οι πρώτοι «ένοικοι» του Κάστρου ήταν ιππότες και συγκεκριμένα υπό τον Λομβαρδό Ρολάντο Πικέ, μεταξύ του 1204 και του 1222. Σύντομα όμως καταλείφθηκε από τον Θεόδωρο Κομνηνό Α’, όταν αυτός κατέλυσε το Φραγκικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης. Από τότε, πέρασε στον έλεγχο του Μανουήλ Κομνηνού και εν συνεχεία προσαρτήθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε τις φωτογραφίες στο huffingtonpost.gr