Σε συνεργασία με την BLUEGRID γίνεται η πρώτη τροφοδοσία  LNG στην Ελλάδα μέσω βυτιοφόρου από τη Ρεβυθούσα

Στο πλαίσιο της επέκτασης των ενεργειακών δραστηριοτήτων τους, MYTILINEOS και Blue Grid πετυχαίνουν μία σημαντική διάκριση στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου εγκαινιάζοντας ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τη βιώσιμη ενεργειακή τροφοδοσία βιομηχανιών, οχημάτων και πλοίων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Η Blue Grid, με την υποστήριξη της MYTILINEOS που προμήθευσε το φορτίο, γίνεται η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί τη νέα εγκατάσταση φόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων του ΔΕΣΦΑ στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας.

Προσηλωμένη στο στρατηγικό στόχο της ανάπτυξης και βελτίωσης στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας,  αξιοποιώντας την θέση και εμπειρία της,  η MYTILINEOS εξυπηρετεί έγκαιρα και με ασφάλεια μεγάλους πελάτες από το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της με τους πλέον οικονομικούς όρους. Το εν λόγω φορτίο θα παραδοθεί σε τελικό καταναλωτή στο εξωτερικό.

Η Blue Grid, μέλος της Molgas Energy Holding του μεγαλύτερου ομίλου προμήθειας small Scale LNG στην Ευρώπη, ξεκινά εντός του 2023 να τροφοδοτεί τις πρώτες ελληνικές βιομηχανίες με LNG: την Κολιός στο Κιλκίς και την Elpack στη Φθιώτιδα. Επιπλέον, η εταιρεία, εντός του 2023 θέτει σε λειτουργία και τα πρώτα δύο πρατήρια LNG για την τροφοδοσία βαρέων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για το «πρασίνισμα» των εμπορευματικών μεταφορών με ένα καθαρότερο και  πιο ανταγωνιστικό καύσιμο σε σχέση με αντίστοιχα πετρελαιοειδή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Όμιλος Molgas ελέγχει σήμερα περίπου το 10% της πανευρωπαϊκής αγοράς πρατηρίων LNG.

Τέλος, η Blue Grid, με τον στόλο βυτιοφόρων που ήδη διαθέτει – και σύντομα και με δικά της πλωτά μέσα – μπορεί να προσφέρει ήδη από σήμερα LNG και ως ναυτιλιακό καύσιμο σε ελληνικά λιμάνια. Ήδη σε επίπεδο ομίλου διαθέτει και λειτουργεί 2 πλοία προμήθειας LNG.

Η μεταφορά LNG με βυτιοφόρα γίνεται μετά από την υγροποίηση του φυσικού αερίου στην πηγή και την αποθήκευσή του σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους και σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Στη συνέχεια, τα ειδικά αυτά βυτιοφόρα μεταφέρουν το καύσιμο στον προορισμό του μέσω θαλάσσης ή οδικώς. Είναι εξοπλισμένα με ειδικά συστήματα ασφαλείας για την αποφυγή διαρροών και εκρήξεων, και απαιτούνται εκπαιδευμένοι και έμπειροι οδηγοί και πληρώματα για την ασφαλή μεταφορά του φορτίου.