Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).

 

Η σχέση μεταξύ του στρες και της γαστρεντερικής δυσφορίας είναι γνωστή. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει περισσότερα από την δυσφορία στο στομάχι. Ερευνητές από το Tokyo University of Science ανέφεραν ότι πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε ψυχολογικό στρες ανέπτυξαν συμπτώματα παρόμοια με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια πάθηση που περιλαμβάνει ένα σύνολο σχετικών γαστρεντερικών προβλημάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, κράμπες, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
«Για πολλά χρόνια, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας γνώριζαν για τον «άξονα εντέρου-εγκεφάλου», όρος ο οποίος αναφέρεται στην πεποίθηση των ειδικών ότι το παρατεταμένο ψυχολογικό στρες μπορεί να δημιουργήσει εντερικά προβλήματα, παρόμοια με τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου» αναφέρει ο Δρ Faisal Tai, ψυχίατρος.

«Σε αυτήν την μελέτη, βλέπουμε για πρώτη φορά ότι ορισμένοι τύποι ψυχολογικού στρες, μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με το IBS».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience, ανέφερε ότι μια μορφή επιβεβλημένου ψυχολογικού στρες, συνδέθηκε με υψηλότερη αναλογία διαταραγμένη εντερικής διέλευσης και σπλαχνικό πόνο σε πειραματόζωα. Και οι δύο καταστάσεις θεωρούνται χαρακτηριστικά συμπτώματα του IBS.

Τα συμπτώματα που μοιάζουν με το IBS παρέμειναν ένα μήνα μετά το τέλος του επιβεβλημένου στρες, ανέφεραν οι ερευνητές. Τα συμπτώματα μειώθηκαν όταν στα πειραματόζωα δόθηκε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φυτικό φάρμακο, που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του IBS.

Ψυχολογικό στρες VS σωματικού στρες
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε ψυχολογικό στρες υπέφεραν περισσότερο από γαστρεντερική δυσφορία. Από την άλλη πλευρά, τα πειραματόζωα που υποβλήθηκαν άμεσα σε σωματικό στρες δεν εμφάνισαν συμπτώματα παρόμοια με το IBS.

«Εδώ και καιρό πιστεύουμε ότι οι νευροδιαβιβαστές, σεροτονίνη και ντοπαμίνη, σχετίζονται με την κινητικότητα του εντέρου. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί υποδοχέων για τη σεροτονίνη στο έντερο, πιθανώς περισσότεροι από ό,τι στον εγκέφαλο.

Το μικροβίωμα στο έντερο παράγει επίσης πολλή σεροτονίνη. Έτσι, οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει τη σεροτονίνη, όπως το στρες, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου μας», καταλήγουν οι ερευνητές.

 

 

Πηγή: vita.gr