Σουφλέ με φιστίκι και λευκή σοκολάτα
1 ώρα και αναμονή και κατάψυξη| Εύκολο

Υλικά (για 6 σουφλέ)
25 γρ. βούτυρο αλατισμένο
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα
150 ml γάλα πλήρες
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
3 αυγά, σε κρόκους + ασπράδια
35 γρ. ζάχαρη
50 γρ. πάστα φιστικιού έτοιμη ή σπιτική
ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Για την γκανάς λευκής κουβερτούρας
150 ml κρέμα γάλακτος 48% λιπαρά
150 γρ. λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
Γκανάς: Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε την ψιλοκομμένη λευκή κουβερτούρα σε ένα μπολ. Μόλις η κρέμα γάλακτος πάρει μια βράση περιχύνουμε την κουβερτούρα. Αφήνουμε για μερικά λεπτά και μετά ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα.

Αδειάζουμε την γκανάς σε ένα μικρό ταψάκι και τη βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Μόλις σφίξει, τη βγάζουμε με ένα κουτάλι της σούπας και πλάθουμε έξι μπάλες σοκολάτας. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στην κατάψυξης για 4 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα και βάζουμε ένα ταψί να ζεσταθεί. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε καλά με πινέλο το εσωτερικό 6 μεγάλων ραμεκέν, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για τα βοηθήσουμε να φουσκώσουν. Αλευρώνουμε ελαφρά, τινάζοντας να φύγει το περιττό αλεύρι.
Κρέμα-βάση: Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια να κάψει. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους του αυγού με τα 3/4 της ζάχαρης και 20 γρ. αλεύρι. Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα
του γάλακτος χτυπώντας δυνατά με αυγοδάρτη. Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στο κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς – θα πρέπει να θυμίζει μπεσαμέλ.

Την αδειάζουμε με σπάτουλα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέσα την πάστα φιστικιού. Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη και το ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια της κρέμας για να μη δημιουργηθεί πέτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ και με μίξερ χειρός χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε σε μαρέγκα με σφιχτές κορυφές. Ενσωματώνουμε καλά το 1/3 της μαρέγκας στην κρέμα-βάση. Κατόπιν ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, 1/3 κάθε φορά. Βάζουμε από μία μπάλα γκανάς στη βάση των ραμεκέν και μοιράζουμε από πάνω το μείγμα του σουφλέ, ισιώνοντας την επιφάνειά τους με ένα μαχαίρι παλέτα.

Καλύπτουμε τον αντίχειρά μας με λίγο χαρτί κουζίνας και περνάμε το χείλος κάθε σκεύους.Έτσι, δημιουργούμε μια ρηχή εσοχή στη ζύμη που βοηθάει του σουφλέ να φουσκώσει. Ακουμπάμε τα σκεύη αμέσως πάνω στο καυτό ταψί και ψήνουμε για 15’-20’ ή μέχρι να φουσκώσουν καλά και να πάρουν χρυσό χρώμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη από σουρωτήρι.

 

Πηγή:olivemagazine.gr