Σχεδόν 3πλάσιες είναι οι  τιμές ζάχαρης στη  ΕΕ σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τους εμπόρους ζάχαρης αλλά και των ειδικών του κλάδου η καθαρή λευκή ζάχαρη στην ΕΕ διαπραγματεύεται στη τιμή-ρεκόρ των 1.050 ευρώ ανά τόνο, σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, οι οποίες βρίσκονται περίπου 50%. Αντίθετα οι τιμές  στην παγκόσμια αγορά, βρίσκονται περίπου στα μισά  της τιμής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η παραγωγή ζάχαρης θα μειωθεί κατά 6,9% την περίοδο 2022/23 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος) σε 15,5 εκατομμύρια τον. μετά από πτώση της φυτεμένης έκτασης και την έντονη καλοκαιρινή ξηρασία, ενώ η κατανάλωση φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από αυτά τα επίπεδα στο 16,6 εκατομμύρια τόνους.

Η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Βιομηχανίας Ζαχαροπλαστικής CAOBISCO, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε κρίση στη αγορά ζάχαρης» και πρόσθεσε ότι «φοβόμαστε πως οι εταιρείες μας και ειδικά οι πολλοί μικρές και μεσαίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σύντομα τη δύσκολη επιλογή του αν θα σταματήσουν ή όχι προσωρινά την παραγωγή αυτό το χειμώνα». Για την παραγωγή ζάχαρης οι βιομηχανίες καταναλώνουν φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου είναι υψηλότερες περίπου κατά 700% από την αρχή του περασμένου έτους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ