«Φωτιά» έχουν πάρει τα καζάνια διαφόρων ιδιωτών στην Πιερία  που βράζουν αυτή την εποχή τα τσίπουρα, τα «αποστάγματα της χαράς»!

Βέβαια, η Πιερία δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο αυτής της διαδικασίας, καθώς από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Δεκέμβρη, όλη η Ελλάδα σχεδόν «βράζει» τα τσίπουρα στα παραδοσιακά καζάνια πέριξ των οποίων στήνονται ουκ ολίγες φορές γλέντια, τα οποία «βρέχονται», με τι άλλο; Με άφθονο τσίπουρο και εκλεκτούς μεζέδες. Ένα τέτοιο γλέντι στήθηκε και στο καζάνι του Μιχάλη Πολύζου στον Κολινδρό.

Απόσταγμα στεμφύλων είναι το τσίπουρο-όπως και η ρακή και η τσικουδιά-και λέγεται ότι η παραγωγή ξεκίνησε στο Άγιον Όρος τον 14ο αιώνα και σταδιακά εξαπλώθηκε στην Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Κρήτη.