Ποιες είναι οι ενδείξεις που τείνουμε να αγνοούμε αλλά μπορεί να υποδηλώνουν την υπέρταση; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν…

«Σιωπηλός δολοφόνος»… Αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιούν οι ειδικοί όταν μιλούν για την υπέρταση, μιας και «ένα άτομο μπορεί να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα, ακόμα και αν τα επίπεδά της είναι επιβλαβή για τον οργανισμό σας» αναφέρει ο δρ Leigh Simmons, γενικός παθολόγος στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας και της στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικό επεισόδιο, απώλεια όρασης, νεφρική και ανευρυσματική νόσο» προσθέτει.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από υπέρταση;
«Η υπέρταση είναι μια πολύ κοινή πάθηση που επηρεάζει έως και το 40% των ενηλίκων αναφέρει ο δρ Leslie Thomas, νεφρολόγος στην Mayo Clinic. «Είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις για τις οποίες συνταγογραφούνται φάρμακα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις περισσότερες περιπτώσεις υπέρτασης δεν μπορεί να αναγνωριστεί σαφές αίτιο, οπότε η κατάσταση αυτή ορίζεται ως πρωτοπαθής αρτηριακή πίεση. «Το πώς αναπτύσσεται η πρωτοπαθής υπέρταση δεν είναι πλήρως κατανοητό», επισημαίνει ο δρ Leslie Thomas.

«Ωστόσο, θεωρείται ότι προκύπτει από πολλούς κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν με πολύπλοκους τρόπους μέσα στο σώμα, που μπορεί να περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, την προχωρημένη ηλικία, την παχυσαρκία, τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, την κατανάλωση αλκοόλ και τη σωματική αδράνεια».

Κάθε πότε πρέπει να την ελέγχετε;
Η Mayo Clinic συμβουλεύει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών, και πιο συχνά εάν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η αδράνεια, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία ή άλλες καταστάσεις.

Τα άτομα που είναι 40 ετών και άνω θα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον ετησίως, προσθέτουν οι ειδικοί της κλινικής. Εάν έχετε υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει ακόμη πιο συχνούς ελέγχους.

Σημάδια και συμπτώματα που αγνοούμε
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπέρταση μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κηλίδες αίματος στα μάτια (αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα), που είναι πιο συχνές στα άτομα με διαβήτη.
Έξαψη στο πρόσωπο.

Ζάλη. Η ξαφνική ζάλη ή η αδυναμία μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ακόμα και εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι με υπέρταση δεν έχουν κανένα σύμπτωμα» αναφέρει ο δρ Leigh Simmons. «Ωστόσο, ορισμένα επικίνδυνα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την θολή όραση, τον πονοκέφαλο, τον πόνο στο στήθος ή την δύσπνοια» συμπληρώνει.

 

 

Πηγή:vita.gr