Υλικά

1 φλιτζ. ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο για το τηγάνι
Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση (για στρογγυλούς λουκουμάδες με άχνη ζάχαρη)

Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ζεστό νερό. Αφήνουμε το μείγμα για δύο λεπτά μέχρι να γίνει κρεμώδες και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Σε ένα μεγαλύτερο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μείγμα μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει η ζύμη μας ωραία και κολλώδης. Καλύπτουμε με σελοφάν και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Θα χρειαστούμε 1-1/2 ώρες.

Βάζουμε το λάδι για τηγάνισμα σε ένα βαθύ κατσαρολάκι. Το λάδι θα πρέπει να φτάνει τα 8 εκατοστά σε βάθος, για να μπορούμε να βυθίσουμε και να τηγανίσουμε τους λουκουμάδες. Θερμαίνουμε το λάδι στους 180°C. (Για καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικό θερμόμετρο μαγειρικής)

Με δύο κουτάλια σούπας, φτιάχνουμε σφαιρικούς λουκουμάδες με το ζυμάρι μας, και τους πετάμε απαλά στο καυτό λάδι. Σε περίπτωση που οι λουκουμάδες μας πάνε να κολλήσουν μεταξύ τους, θα τους διαχωρίσουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Καλό είναι κάθε φορά να έχουμε μέχρι 4 λουκουμάδες zeppole στην κατσαρόλα. Τους τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν φουσκωτοί, τραγανοί και να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τα γυρίζουμε μέσα στο κατσαρολάκι για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τους λουκουμάδες από το λάδι και τους μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, ώστε να αποβάλουν τα περιττά λάδια.

Μόλις τελειώσουμε το τηγάνισμα, πασπαλίζουμε τους λουκουμάδες με μια γενναία δόση άχνης ζάχαρης.

Σερβίρουμε ενώ είναι ακόμα ζεστοί.

 

Πηγή: olivemagazine.gr