Οι περιορισμοί δεν κάνουν καλό και έχουν συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι όμως ότι κάποια τρόφιμα απλά δεν πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο σου.

Γιατί μια δαγκωνιά πίτσα είναι τόσο καλή που φέρνει την επόμενη και ένα κομμάτι φέρνει δύο και στο τέλος μια ολόκληρη πίτσα έχει φαγωθεί πριν τελειώσει ο αγώνας του Euro. Εδώ συγκεντρώσαμε 10 τέτοιες περιπτώσεις που οπωσδήποτε πρέπει να διαγράψεις από το διαιτολόγιό σου. Κάποιες δεν τις έχεις καν φανταστεί.

Πίτσα
Ακόμα και αν δεν συνυπολογίσεις το λίπος στο μπέικον ή το πεπερόνι, ακόμα και αν βάλεις ανανά, αυτό το απόλυτα «ποδοσφαιρικό» γεύμα περιέχει τυριά με φουλ λιπαρά, μεγάλη ποσότητα υδατάνθρακα και συνήθως τρώγεται σε απαγορευτικές ποσότητες.

Ακόμα και η πίτσα με ζύμη ολικής και τυρί light -o Θεός να την κάνει πίτσα- έχει αρκετές θερμίδες για να καταστρέψει την προσπάθεια για το summer body.

Τηγανιτές πατάτες
Ας διαλύσουμε έναν μύθο: Όχι, το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείς για να τηγανίσεις τις πατάτες σου δεν είναι υγιεινό. Όταν καίγεται το λάδι, χάνει τις φυσικές και χημικές ιδιότητες που το κάνουν τόσο καλό και μετατρέπεται σε μια παχυντική (αν μη τι άλλο) ουσία.

Επιπλέον, η πατάτα έχει μία από τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε υδατάνθρακα (άμυλο) και αυτό δεν το θες.

Ντόνατ
Πριν από μερικά χρόνια είχαμε την επανάσταση των ντόνατ, κάτι που δεν βγήκε καλό σε κανέναν. Τα ντόνατ με σοκολάτα συνδυάζουν τη ζάχαρη της σοκολάτας με τη ζάχαρη του ψωμιού, με τον τηγανισμένο υδατάνθρακα του ψωμιού που στο τέλος της ημέρας είναι… ζάχαρη.

Τα δε ντόνατ με μαρμελάδα φράουλας, μπουένο, όρεο κλπ. είναι ακόμα πιο φονικά γευστικοί συνδυασμοί. Ακόμα περισσότερη ζάχαρη.

Μπέργκερ
Άλλη μία πρόσφατη επανάσταση που κατέπνιξε τη διατροφή στο αίμα. Πάρε μπλοκάκι και σημείωσε: υδατάνθρακες στο ψωμί, λίπη στο τυρί και το κρέας, διάφορες σως που μπορεί να περιέχουν και ζάχαρη, ποσότητα φαγητού συνήθως στο Θεό. Κάτι μικροκαμωμένα δεν μετράνε για μπέργκερ.

Κέικ
Εδώ έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση και μπορεί να ακούσεις κάτι για διαιτητικά κέικ που φτιάχνονται με στέβια κλπ. Αυτό μπορεί να ισχύει, δεν λέμε το αντίθετο, αλλά ξεχνάμε δύο πολύτιμα συστατικά, το αλεύρι που ζυμώνεται και το βούτυρο. Ναι, τόσο βούτυρο!

Μαύρο ψωμί
Εδώ έχουμε μια ανατροπή. Το μαύρο ψωμί δεν έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό αλλά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Αυτό σημαίνει ότι θα παχύνεις το ίδιο. Είναι απλώς λίγο καλύτερο για διαβητικούς, καθώς τα σάκχαρα απελευθερώνονται σταδιακά στο αίμα. Την επόμενη φορά που ο διαιτολόγος σου θα σου πει μαύρο ψωμί, ξέρεις…

Γλυκά
Η αλήθεια είναι ότι τρώνε μία θέση σε αυτή τη λίστα, γιατί όλοι ξέρουν τι κάνουν τα γλυκά. Αλλά πώς να τα παραλείψεις, όταν όλοι κάνουν σαν μωρά παιδιά μπροστά τους π.χ. στα κεράσματα στο γραφείο.

Πρωτεϊνικά προϊόντα
Άλλος ένας μύθος. Το πρωτεϊνικό τρόφιμο έχει μεν 20-25γρ. πρωτεΐνης, αλλά έχει και 1,9% ζάχαρη. Σύνολο 50 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Όλο μαζί 150 θερμίδες ή αλλιώς 2 χλμ. τρέξιμο.

Παγωτά
Λυπόμαστε πολύ, αλλά όχι. Ούτε παγωτά.

Αποξηραμένα φρούτα
Ακόμα μία περίπτωση τροφίμου που έχει περάσει ως υγιεινό. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν παρεμφερή επίπεδα θερμίδων με τα γλυκά.

Ναι μεν είναι καλές θερμίδες, δεν παύουν να παχαίνουν δε. Από 100 γραμμάρια σταφίδες για παράδειγμα θα πάρεις 300 θερμίδες, δηλαδή θα χρειαστεί να τρέξεις 4 χιλιόμετρα για να τις καταναλώσεις.

Bonus: Κοτομπουκιές, ψαροκροκέτες, τηγανητό κοτόπουλο
Μπορεί το κρέας του να είναι υγιεινό, π.χ. ψάρι, στήθος κοτόπουλο, αλλά δεν παύει η κρούστα να είναι αλεύρι τηγανισμένο δηλαδή διπλά παχυντικό.

Το αλεύρι είναι ο πιο πλούσιος υδατάνθρακας, ενώ το τηγανιτό λάδι προκαλεί μέχρι και αθηροσκλήρωση.

Βάστα γερά. Ο Αύγουστος είναι κοντά.

 

 

Πηγή:flash