«Eρχονται» τρεις προκηρύξεις τακτικού προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που διατηρεί το δικαίωμα να κάνει προσλήψεις παρά το γενικότερο «πάγωμα», έχει αποστείλει ήδη σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών προς έγκριση, προκειμένου να προβεί στην πρόσληψη στην ΕΛ.ΑΣ. 1.500 Ειδικών Φρουρών και 150 Συνοριοφυλάκων.

Οι ειδικοί φρουροί (όπως άλλωστε και οι συνοριακοί φύλακες) προσλαμβάνονται με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και πρέπει να είναι Ελληνες πολίτες, απόφοιτοι Λυκείου, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (οι άντρες), να έχουν ανάστημα άνω του 1,70 μ. και να μην υπερβαίνουν το 28ό έτος της ηλικίας τους. Οι υποψήφιοι, μετά την κατάταξή τους στους πίνακες επιτυχόντων, θα κληθούν να προσέλθουν για εξέταση των σωματικών, ψυχικών και διανοητικών τους προσόντων, που περιλαμβάνει υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνικές – αθλητικές δοκιμασίες.

Τέλος, θα προκηρυχθούν αμέσως 630 θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Τα 630 άτομα θα στελεχώσουν από τον Μάιο 21 νέα πυροσβεστικά κλιμάκια που θα λειτουργήσουν στους εθνικούς δρόμους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προκήρυξη θα συμμετάσχουν μόνο όσοι έχουν ανάλογη εμπειρία, η οποία και θα πριμοδοτείται με 55%, δηλαδή θα αφορά κυρίως συμβασιούχους Δασοπυροσβέστες, που απασχολούνται με οκτάμηνες συμβάσεις από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο.