ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Με τη δημοτική αρχή να υπογραμμίζει πως ο Δήμος Κατερίνης προσεγγίζει τους στόχους του με νοικοκυριό και σύνεση και την αντιπολίτευση να ζητά πολιτική τοποθέτηση, μακρόπνοο αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και μείωση δημοτικών τελών, ο απολογισμός και ο ισολογισμός του 2015 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Κων/νος Κιτιξής παρουσίασε τα στοιχεία του απολογισμού εσόδων-εξόδων και στη συνέχεια οι ορκωτοί λογιστές τον ισολογισμό του δήμου για τη χρήση του 2015. Κλείνοντας οι λογιστές επισήμαναν πως ο ισολογισμός του δήμου παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2014, ενώ παρουσιάζεται και πλεόνασμα, το οποίο ανέρχεται σε 625.000 ευρώ.
Ειδικότερα, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των παγίων από 397 εκ. ευρώ σε 402 εκ. ευρώ, η μείωση του κόστους των υπηρεσιών από 36 εκ. ευρώ σε 33,5 εκ. ευρώ, η μείωση των τόκων και των ανόργανων εξόδων, η μείωση των υποχρεώσεων για τα δάνεια σε 11,6 εκ. ευρώ από 12,9 εκ. ευρώ, καθώς και η καλύτερη εισπραξιμότητα όσον αφορά τις απαιτήσεις του δήμου, μειώθηκαν σε 19,6 εκ. ευρώ από 20 εκ. ευρώ.
Ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης τόνισε πως ο δήμος έχει συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους προσεγγίζει με σύνεση. «Βλέπω ότι τα πάγιά μας αντί να μειώνονται αυξάνονται. Φτάσαμε σχεδόν τα 302 εκ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης περίπου των 4,5 εκ. ευρώ.
Επίσης, φαίνεται πως υπάρχει μια τάξη στον ισολογισμό και ότι και φέτος ο δήμος δεν είναι παθητικός. Παρουσιάζει 650.000 ευρώ περίπου θετικό. Ο δήμος δεν χρωστά και δεν λείπει τίποτα από την καθημερινότητά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά φέρνοντας ως παράδειγμα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη σχολική στέγη, την ανάπλαση στο Πάρκο και στο Λεύκο ποταμό κ.α.

Η αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Βασίλης Μίγκος επισήμανε πως εκτός από τους αριθμούς θα έπρεπε να υπάρχει και ένας πολιτικός απολογισμός πεπραγμένων.
«Πίσω από τα νούμερα υπάρχει η πεμπτουσία της διοίκησης. Οι αποφάσεις του δήμου επηρεάζουν τόσο την ίδια του τη λειτουργία όσο και την καθημερινότητα των δημοτών. Θα θέλαμε να ακούσουμε για ένα μακρόπνοο αυτοδιοικητικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος» επισήμανε μεταξύ άλλων ζητώντας ενημέρωση για το εάν έχει προχωρήσει η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας.
Ο επικεφαλής της «Νέας Εποχής» Νίκος Μακρίδης τόνισε πως για μια ακόμη φορά όλα είναι τέλεια στα χαρτιά και όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ευελπιστούμε να μην έχουμε τα περσινά που τελικά τα διαμάντια δεν ήταν τόσο φωτεινά όσο διαφημίζονταν τέτοια περίοδο. Οπότε θα καταψηφίσουμε».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μπάμπης Παπαδόπουλος στάθηκε επίσης στο γεγονός πως ο απολογισμός θα έπρεπε να γίνει με πολιτικό σκεπτικό και δήλωσε πως η παράταξή του θα καταψηφίσει πολιτικά και όχι όσον αφορά το λογιστικό κομμάτι.
«Το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων του δήμου προέρχεται από δημοτικά τέλη, εισφορές και χαράτσια που πρέπει να μειωθούν και να καταργηθούν για συγκεκριμένες ομάδες και να αυξηθούν για τις μεγάλες επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Κυριακίδης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι ακούστηκαν νούμερα όπως κάθε χρονιά και πως θα έπρεπε να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το θέμα της καταγραφής της δημοτικής περιουσίας γιατί «δεν γνωρίζουμε τι ακίνητα έχουμε» όπως είπε.
Στην ανάγκη κοινωνικής πολιτικής του δήμου και μείωσης των τελών εστίασε και ο Γιάννης Φάκας τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις προκειμένου να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια.