5 λόγοι για να ξεκινήσει μια γυναίκα να σηκώνει βάρη
Είναι ευτύχημα το γεγονός πως όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γυμναστούν ακολουθώντας ένα πρόγραμμα προπόνησης με βάρη. Το άρθρο που ακολουθεί δεν είναι για εσάς που ήδη το κάνετε. Είναι γραμμένο για εσάς που σκέφτεστε να ξεκινήσετε αλλά στο μυαλό σας ίσως να κυριαρχούν ακόμα στερεότυπα τα οποία σας κρατούν πίσω.
Γράφει ο Φίλιππος Μεσιακάρης, Γυμναστής, Τρίκαλα
Όχι δεν μεταμορφωθείς σε γιγάντιο πλάσμα και ούτε πρόκειται να χάσεις την θηλυκότητα σου. Αντιθέτως αν το δοκιμάσεις και σου αρέσει τότε τα θετικά είναι τόσα πολλά και σίγουρα υπερτερούν των στερεοτύπων, που καιρός είναι να αποβληθούν όσον αφορά τη γυναίκα, τη γυμναστική και πιο συγκεκριμένα την γυμναστική χρησιμοποιώντας ελεύθερα βάρη.
Η γυμναστική με βάρη προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα τα οποία μόνο της η αερόβια άσκηση δεν μπορεί να σου δώσει. Συγκεκριμένα η έρευνα μας υποδεικνύει πως έστω και δυο προπονήσεις την εβδομάδα θα σε βοηθήσουν να μειώσεις περισσότερο το σωματικό λίπος, να βελτιώσεις την μυϊκή σου δύναμη προσφέροντας ένα οπτικό αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί, καθώς και να νιώσεις γεμάτη ενέργεια.
Παρακάτω σου δίνω κάποιους βασικούς λόγους ώστε να ξεκινήσεις να σηκώνεις βάρη.
1.Περισσότερη κατανάλωση ενέργειας
Μπορεί φαινομενικά κάνοντας αερόβια άσκηση να καίμε περισσότερες θερμίδες αλλά αν ασχοληθείς με τα βάρη τότε η συγκεκριμένη γυμναστική σε βοηθά να καταναλώσεις περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) συνολικά. Αυτό συμβαίνει διότι με αυτού του είδους την προπόνηση δίνουμε το ερέθισμα στον οργανισμό να χτίσει περισσότερες μυϊκές ίνες κάτι το οποίο απαιτεί περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) για να γίνει.
Έτσι κατά την διάρκεια μια εβδομάδας οι θερμίδες που καταναλώνουμε εξαιτίας της άσκησης είναι περισσότερες από μια συνεδρία όπου απλά κάναμε ένα αερόβιο πρόγραμμα. Επιπλέον αφού δημιουργηθούν-χτιστούν οι νέες μυϊκές ίνες πρέπει να καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια ώστε να διατηρηθούν, άρα αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός μας, κάτι που είναι επιθυμητό και οδηγεί σε απώλεια περιττού λίπους στο σώμα.
2.Διατήρηση μυϊκής μάζας
Σε συνέχεια του παραπάνω η έρευνα μας δείχνει πως γυναίκες μεταξύ 30 και 70 ετών τείνουν να χάνουν περίπου το 22% της μυϊκής μάζας. Αυτό το κενό καλύπτεται τις περισσότερες φορές από λιπώδη ιστό που μπορεί να συνοδεύεται εν καιρώ και από νοσηρότητες εξαιτίας του αυξημένου λιπώδους ιστού όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, υπέρταση κ.α.
Είναι λοιπόν σημαντικό αν δεν θέλουμε να αυξήσουμε περισσότερο την μυϊκή μάζα να κάνουμε κάτι για να την διατηρήσουμε. Ακόμα και 2-3 επισκέψεις στο γυμναστήριο όπου θα ασχοληθούμε με προπόνηση δύναμης για όλο το σώμα έστω και για 30 λεπτά είναι αρκετές για να διατηρήσουμε την μυική μάζα και να συνεχίσουμε να επωφελούμαστε από αυτό.
3.Δυνατός σκελετός
Η προπόνηση δύναμης ή αλλιώς προπόνηση με αντίσταση είναι ίσως ο καλύτερος σύμμαχος για να προλάβεις την οστεοπόρωση που πλήττει σχεδόν τις περισσότερες γυναίκες. Η έρευνα μας δείχνει πως οποιαδήποτε μορφή άσκησης με αντίσταση βοηθά σημαντικά τον οστίτη ιστό να αναπλάθεται και να μην δημιουργεί πόρους που τον καθιστούν επιρρεπή σε τραυματισμούς, κακώσεις και κατάγματα.
4.Περισσότερη χαρά, λιγότερο άγχος
Εκτός από την προπόνηση αντοχής, επίσης η προπόνηση δύναμης επιδρά σημαντικά στην απελευθέρωση των ενδορφινών, ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της χαράς και της ευεξίας που αισθάνεσαι έπειτα από κάθε προπόνηση. Επιπλέον η άσκηση αποδεδειγμένα μειώνει την συγκέντρωση της κορτιζόλης, κάτι που μας απελευθερώνει από το άγχος και το στρες της καθημερινότητας.
5.Αυτοπεποίθηση
Τελευταίο μα εξαιρετικά σημαντικό είναι το κομμάτι της αυτοπεποίθησης. Εκ πείρας αρκετές γυναίκες φοβούνται να ασχοληθούν αρχικά με την προπόνηση δύναμης παρασυρόμενες κυρίως από στερεότυπα. Κυριαρχεί ο φόβος ότι δεν θα καταφέρουν να σηκώσουν κάτι βαρύ. Σκέφτονται πως το σώμα τους θα αλλάξει δραματικά. Θεωρούν πως θα χάσουν τη θηλυκότητά τους.
Όλα τα παραπάνω είναι στερεότυπα. Κανείς δεν γεννήθηκε αρκετά δυνατός ώστε να μπορεί να σηκώσει βουνά και προπαντώς κανένας άνδρας ή γυναίκα αντίστοιχα. Αν η δύναμη είναι το ζητούμενο, επειδή κάτι τέτοιο μας αρέσει, τότε μέσω προγράμματος μπορεί να επιτευχθεί.
Αναφέρω ξανά πως είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτούνται χρόνια προπόνησης, σε αρκετές περιπτώσεις εξειδικευμένης, ώστε να αλλάξει δραματικά η σωματική διάπλαση τόσο ανδρών όσο και γυναικών. Αλλά πάλι αν εσύ το επιθυμείς για εσένα διότι αυτό σε εκφράζει τότε να το ακολουθήσεις. Να το ζήσεις και να το δεις!
Τέλος η θηλυκότητα είναι κάτι υποκειμενικό και φυσικά δεν μπορεί να μας απασχολεί μόνιμα η γνώμη κανενός. Κάπου εκεί έξω, μέσα σε χώρους άθλησης ή εκτός χώρων άθλησης υπάρχει ο άνθρωπός σου όπου όταν βρεθείτε θα είσαι όπως πρέπει να είσαι και εκείνος όπως πρέπει να είναι.
Το να ασχοληθείς με κάτι νέο, πρωτόγνωρο που μπορεί να σε φοβίζει στην αρχή είναι αυτό που καλό είναι να κάνεις ώστε να έχεις μόνιμα αυτοπεποίθηση. Θα κάνεις κάτι καινούριο, που φοβάσαι, θα βελτιωθείς και θα σου αρέσει πιο πολύ αν είναι να συνεχίσεις και καθώς δυναμώνεις και βελτιώνεσαι διαρκώς πολυπαραγοντικά θα αντιλαμβάνεσαι πως αν αυτό δεν είναι αυτοπεποίθηση τότε τι είναι;
Φίλιππος Μεσιακάρης, Γυμναστής, Τρίκαλα
Πηγή:fmh.gr