Παγωμένο κέικ με λεμόνι και γιαούρτι, χωρίς φούρνο και χωρίς κόπο
Μια καλοκαιρινή εκδοχή του αγαπημένου γλυκίσματος.
Υλικά
1 1/3 κούπες σπασμένα κράκερς
1/4 κούπας βούτυρο, λιωμένο
1 κούπα ζάχαρη
1 φύλλο ζελατίνης
2 κουταλιές σούπας cornflour
1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού
6 κουταλιές σούπας χυμό από λεμόνι
6 κουταλιές σούπας νερό
6 κρόκοι αυγού, ελαφρά χτυπημένοι
1/4 κούπας βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
900 γραμμάρια γιαούρτι βανίλιας
Για το γαρνίρισμα
1 κούπα φράουλες, κομμένες στα τέσσερα
2 κουταλιές σούπας νερό
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1/2 κούπα κρέμα σαντιγί
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Για να φτιάξεις τη βάση, ανακάτεψε σε ένα μπολ το βούτυρο με τα θρύμματα από τα κράκερς μέχρι να υγρανθούν καλά. Τοποθέτησε το μείγμα σε ένα ταψί και άφησε το στην άκρη.
Για να κάνεις τη γέμιση, σε μια κατσαρόλα ρίξε τη ζάχαρη, τη ζελατίνη και το cornflour. Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό και το νερό. Βράσε ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Ρίξε το μισό μείγμα στους κρόκους από τα αυγά και ανακάτεψε καλά.
Ξαναβάλε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά, φέρε τη γέμιση σε σημείο βρασμού. Ανακάτεψε για 2 ακόμη λεπτά. Απομάκρυνε από τη φωτιά. Πρόσθεσε μέσα το βούτυρο σε κομμάτια και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει.
Μετέφερε το μείγμα σε ένα μπολ, και κάλυψε με μια μεμβράνη. Άφησε το να κρυώσει για 20 λεπτά. Βάλε το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ, και πρόσθεσε σιγά σιγά τη γέμιση λεμονιού. Βάλε τη γέμιση επάνω από τη βάση, κάλυψε και βάλε το στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Για να κάνεις το γαρνίρισμα: σε μια κατσαρόλα πρόσθεσε τις φράουλες, το νερό και τη ζάχαρη. Μαγείρεψε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς το υγρό και να μαλακώσουν οι φράουλες.
Άφησε στην άκρη να κρυώσει. Σε ένα δεύτερο μπολ, χτύπησε τη σαντιγί και τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργήσει απαλές κορυφές.
Αφαίρεσε το γλυκό από τα ταψί και γαρνίρισε με τη σαντιγί και τις φράουλες.
Πηγή: ediva.gr