Για να φιλετάρουμε τον σολομό, χρειαζόμαστε ένα ευλύγιστο μαχαίρι.
Ξεκινάμε κόβοντας το ψάρι μας κάτω από τα βράγχια και κινούμαστε προς το κεφάλι του ψαριού.
Αλλάζουμε κατεύθυνση και κόβουμε προς την ουρά έτσι ώστε να χωριστεί το κεντρικό κόκκαλο από τη σάρκα του ψαριού.
Πατάμε δυνατά με το μαχαίρι το κόκκαλο και ξεκινάμε να κόβουμε το σολομό μας παράλληλα με τα κόκκαλα.
Αφήνουμε την ουρά κολλημένη στα κόκκαλα.
Γυρνάμε το ψάρι ανάποδα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Μπορούμε να πετάξουμε το κεφάλι, τα κόκκαλα και την ουρά ή να τα κρατήσουμε για να φτιάξουμε ζωμό.
Κόβουμε το κάτω μέρος του ψαριού, κατά μήκος μέχρι την ουρά.
Γυρνάμε το ψάρι ανάποδα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Τοποθετούμε δίπλα μας ένα μπολ με νερό.
Βουτάμε τα δάχτυλα μας μέσα στο νερό και απαλά αρχίζουμε να χαϊδεύουμε το ψάρι μας μέχρι να νιώσουμε που είναι τα κόκκαλα.
Τα αφαιρούμε με ένα τσιμπιδάκι.
Βουτάμε τα χέρια στο νερό πάλι για να αφαιρέσουμε τα κόκκαλα που κολλάνε στα χέρια μας.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να αφαιρέσουμε όλα τα κόκκαλα.
Με ένα χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε καλά το ψάρι για να αφαιρέσουμε την παραπανίσια υγρασία.
Μπορούμε είτε να αφήσουμε το δέρμα πάνω είτε να το αφαιρέσουμε.
Αν θέλουμε να το αφαιρέσουμε, τοποθετούμε το ψάρι με το δέρμα προς τα κάτω και ξεκινάμε με το μαχαίρι να κόβουμε ανάμεσα από το δέρμα και τη σάρκα.
Κόβουμε το ψάρι σε μερίδες.
Αν αφήσουμε το δέρμα, τοποθετούμε το ψάρι με το δέρμα προς τα πάνω και πιέζουμε λίγο τη σάρκα με τα δάχτυλα μας.
Χαράσσουμε το ψάρι μας βαθιά, περίπου μέχρι τη μέση. Αυτό το κάνουμε για να μπορέσει να μαριναριστεί καλύτερα το ψάρι μας.
Πάντα το ψήνουμε με το δέρμα προς τα κάτω!
Έτοιμος ο σολομός μας! Το φιλετάρισμα ενός μεγάλου ψαριού είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται!
Πηγή: akispetretzikis.com