Angel food cake, λέγεται το αφράτο κέικ των Αγγέλων. Η διαφορά του με τα αλλά κέικ είναι ότι γίνεται χωρίς βούτυρο και χωρίς κρόκους αυγών. Είναι ελαφρύ και αέρινο, με λίγες θερμίδες, πολύ πρωτεΐνη και σερβίρεται συνήθως με χτυπημένη κρέμα, κόκκινα φρούτα ή μαρμελάδα

Υλικά

12 ολόφρεσκα ασπράδια αυγών
300 γραµ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
125 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ
25 γραµ. κορν φλάουρ
2 πρέζες αλάτι
1 κ.σ κρεμόριο
2 κ.γλ. υγρή βανίλια

Για το σερβίρισμα
χτυπημένη κρέμα
κόκκινα φρούτα
μαρμελάδα κόκκινων φρούτων

Εκτέλεση

Για το λευκό angel food cake, το κέικ των Αγγέλων, τα ασπράδια πρέπει να είναι ολόφρεσκα και σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη για το angel food cake στο μπλέντερ και την αλέθουμε να γίνει όσο πιο ψιλή γίνεται.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αλάτι και προσθέτουμε 3/4 φλ. από τη συνολική αλεσμένη ζάχαρη. Κρατάμε την υπόλοιπη ζάχαρη για τη μαρέγκα. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά τα στερεά υλικά, με σύρμα, να ενωθούν και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια και το κρεμόριο και σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε για 1,5 με 2΄μέχρι να αρχίσει η μαρέγκα να κάνει σώμα και πολύ απαλές κορυφές.

Σταδιακά και σαν βροχή ρίχνουμε την ψιλή ζάχαρη που έχουμε πριν αλέσει, δυναμώνοντας την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε για 4-5΄ μέχρι η μαρέγκα να σταθεροποιηθεί, να γυαλίσει και να κάνει κορυφές που στέκονται.

Τότε, προσθέτουμε τη βανίλια και αφού χαθεί μέσα στην μαρέγκα σταματάμε το μίξερ.

Το αλεύρι πρέπει να πέσει στο μείγμα του κέικ σταδιακά και καλά κοσκινισμένο.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το πάνω στη μαρέγκα και αναδιπλώνοντας απαλά με μαλακή σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω με προσοχή χωρίς να χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας. Ρίξτε στάδια το κοσκινισμένο αλεύρι σε 3 δόσεις.

Αδειάζουμε προσεκτικά το Angel food cake σε βαθιά φόρμα για κέικ με διάμετρο 25 εκατοστά.

Είναι καλύτερα η φόρμα να έχει αποσπώμενη βάση για εύκολο ξεφορμάρισμα.
Η φόρμα του κέικ δεν πρέπει να λαδωθεί ή να βουτυρωθεί. Η παραμικρή λιπαρή ουσία εμποδίζει το κέικ των αγγέλων να ανεβεί και να γίνει σαν λευκό βουνό από αφράτο κέικ αγγέλων.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 150-160 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45΄. Μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα του μαχαιριού, από την καρδιά του κέικ.

Αναποδογυρίζουμε το κέικ με την φόρμα πάνω σε σχάρα και το αφήνουμε ανάποδα μέχρι να σταθεροποιηθεί και να κρυώσει τελείως, για περίπου 3 ώρες.

Μετά, με ένα λεπτό μαχαίρι, προσεκτικά ξεκολλάμε τα τοίχωμα του κέικ και το βγάζουμε σε πιατέλα.

Σερβίρουμε το κέικ των αγγέλων με χτυπημένη κρέμα, κόκκινα φρούτα και σάλτσα ή μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, αραιωμένη με λίγο λικέρ.

Αχνίζουμε ελαφρά στο σερβίρισμα.

Μυστικά για to angel food cake

Για το κέικ των αγγέλων πρέπει τα αυγά να είναι ολόφρεσκα και αυστηρά σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα επιτύχουμε τη μέγιστη διόγκωση της μαρέγκας.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους όταν τα αυγά είναι παγωμένα και μετά αφήνουμε τα ασπράδια να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Η ζάχαρη πρέπει να είναι πολύ ψιλή ή ακόμα καλύτερα αλέστε τη στο μπλέντερ να γίνει σχεδόν σαν άχνη ζάχαρη.

Πρέπει ο κάδος του μίξερ να είναι πεντακάθαρος για να χτυπηθεί σωστά η μαρέγκα.

Πρέπει να χρησιμοποιήσεις κρεμόριο, τη λευκή σκόνη που βρίσκεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ στο ράφι των μπαχαρικών και είναι σταθεροποιητής της μαρέγκας.

Αν δεν βρείτε κρεμόριο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού, όμως δεν γίνεται τόσο φουσκωτό το angel food cake.
Το αλεύρι πρέπει να πέσει κοσκινισμένο και σταδιακά στο κέικ των αγγέλων.

Απαλές κινήσεις και πολύ προσεκτικό ανακάτεμα, δίπλωμα της ζύμης με σπάτουλα επιβάλλονται, για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας και στο τέλος το angel food cake να βγει πραγματικά αέρινο και ελαφρύ σαν ένα γλυκό κατάλευκο σφουγγάρι!

Άσε τη φόρμα του κέικ ανάποδα πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως για μερικές ώρες.

Μπορείς να καταψύξεις το ψημένο κέικ των αγγέλων για 2-3 μήνες. Όταν το χρειαστείς, το αφήνεις μια νύχτα στην συντήρηση του ψυγείου να ξεπαγώσει σωστά.

 

Πηγή: argiro.gr