Υλικά

1 πακέτο (500 γραμ.) κοφτό μακαρόνι ή κοραλάκι (ζυμαρικό με τρύπα)
2 κ.σ βούτυρο ή ελαιόλαδο
2 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή τυρί που λιώνει (της αρεσκείας σας)
1/3 φλ. τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμί (ψίχουλα)
2 κ.σ. παρμεζάνα

Για τη γρήγορη μπεσαμέλ χωρίς αυγά
1 ½ λίτρο γάλα (φρέσκο σε θερμ. δωμ.)
6 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες
3 κ.σ. βούτυρο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Για την κλασική αμερικάνικη συνταγή mac and cheese, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 6′-7′. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο πυρίμαχο ταψί. Προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να λαδωθούν τα μακαρόνια.

Για τη γρήγορη μπεσαμέλ χωρίς αυγά
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει το κορν φλάουρ. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρει βράση και να δέσει ελαφρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο επιπλέον. Προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε να λιώσει.

Περιχύνουμε τα ζυμαρικά στο ταψί με τη μισή μπεσαμέλ και το υπόλοιπο τυρί και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ψίχουλα, την παρμεζάνα κι ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του mac and cheese.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30′ να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια αλλά να παραμείνει ρευστή η κρέμα στην καρδιά του φαγητού.

Σερβίρουμε τα mac and cheese με κουτάλα ζεστά, όσο ακόμα η κρέμα είναι μαστιχωτή και τρεμουλιαστή.

 

Πηγή: argiro.gr