1 ώρα| Εύκολο| Για 2 άτομα

Υλικά
5 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. κάστανα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, μόνο φύλλα
3 κουτ. σούπας κονιάκ
50 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας μουστάρδα dijon
1 λεμόνι, τον χυμό
500 γρ. έτοιμη σφολιάτα
1 αυγό

Διαδικασία
Περιχύνουμε τα μανιτάρια πορτομπέλο με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε τα μανιτάρια και από τις δύο πλευρές για 2΄-3΄ και μετά αφαιρούμε σε πιάτο. Όταν κρυώσουν λίγο, τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και τα κάστανα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε για 10΄, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από τα μανιτάρια και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για άλλο 1΄. Προσεκτικά ρίχνουμε το κονιάκ και μαγειρεύουμε για 1΄ ακόμα, προσέχοντας γιατί μπορεί να πάρει φωτιά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σπανάκι 1΄ προτού ρίξουμε την κρέμα, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια αφήνουμε να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα και το μείγμα γίνει παχύρρευστο. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας σε διάσταση 35×35 εκ. και μετά κόβουμε σε 4 ίσα τετράγωνα. Μεταφέρουμε τα δύο σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε τις κορυφές με λίγο από τη μουστάρδα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μισή γέμιση από τα μανιτάρια στο κάθε φύλλο. Αλείφουμε αυτή την άκρη με χτυπημένο αυγό και απλώνουμε από πάνω το άλλο κομμάτι ζύμης.

Με ένα μικρό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά τη ζύμη σε σπειροειδές μοτίβο. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30΄ στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Αλείφουμε τις πιτούλες μας με περισσότερο χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με φύλλα θυμαριού και ψήνουμε για 25΄-30΄ ή μέχρι να ροδίσουν.

Το μεγάλο μυστικό για όλα τα μαγειρέματα με μανιτάρια, καλλιεργημένα και άγρια, είναι ένα. Δεν αφήνουμε καθόλου υγρά στο σοτάρισμα, διαφορετικά θα τα συναντήσουμε μέσα στην πίτα, στην κατσαρόλα ή στο ταψί μας.

 

Πηγή: olivemagazine.gr