Ενδιάμεσος ύπνος: Είναι κακό να κοιμάστε κάθε μεσημέρι;
Πρέπει να σκεφτούμε γιατί είναι τόσο σημαντικός για εμάς ο ύπνος το μεσημέρι και γιατί διαμορφώνουμε αυτά τα μοτίβα όταν κοιμόμαστε…
Ακριβώς τη στιγμή που το κίνητρό σας για να κάνετε οτιδήποτε παραγωγικό φτάνει στο ναδίρ, φαίνεται ότι ξαφνικά δεν μπορείτε να σταματήσετε να χασμουρίεστε και αποζητάτε απεγνωσμένα έναν ενδιάμεσο ύπνο.
Όταν έρχεται αυτή η ώρα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να μπαίνετε κάτω από τα σκεπάσματα…
Αλλά ξέρετε ότι ένας μεσημεριανός υπνάκος μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ όταν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε (και μερικές φορές αποτυγχάνετε) το βράδυ.
Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι, γιατί αισθάνεστε ότι χρειάζεστε έναν υπνάκο σχεδόν καθημερινά;
Η τακτική λαχτάρα για το μαξιλάρι σας στη μέση της ημέρας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι καταπονείτε υπερβολικά το σώμα σας. Μπορεί ακόμη και να σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε κάποιο συναισθηματικό ή σωματικό πρόβλημα.
Αν και υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, μερικές από τις κυριότερες περιλαμβάνουν:
Ανεπαρκής ύπνος
Αν και αυτό ακούγεται λίγο προφανές, μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ παίζει ρόλο. Ο ύπνος μερικών ωρών και το στριφογύρισμα είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Μπορεί να έχετε αρκετό ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα, αλλά η ποσότητα και η ένταση της εργασίας που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας να είναι πολύ υψηλή.
Τα πάντα, από τη μετακίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι τη σκέψη, το άγχος, τη λειτουργία των οργάνων μας, απαιτούν σημαντική ενέργεια. Το σώμα σας εργάζεται πιο σκληρά από ό,τι πιθανώς συνειδητοποιείτε.
Επιπλέον, όλα τα σώματα έχουν διαφορετικές ανάγκες. Ενώ έξι ή επτά ώρες τη νύχτα μπορεί να αρκούν για τον φίλο σας. Εσείς μπορεί να χρειάζεστε οκτώ με δέκα.
Ελλείψεις διατροφικών συστατικών
Ενώ οι υδατάνθρακες, το λίπος και η ζάχαρη είναι σημαντικά μέρη της διατροφής σας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κούραση. Αυτού του είδους οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν μια γρήγορη αύξηση της ενέργειας στο σώμα. Όσο διεγερτική κι αν είναι εκείνη τη στιγμή, θα οδηγήσει σε πτώση ενέργειας μετέπειτα.
Οι πρωτεΐνες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να σας δώσουν βιώσιμη ενέργεια. Επιπλέον, η έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε αποδυναμωμένοι.
Ανοχή στην καφεΐνη
Οι άνθρωποι που πίνουν καφεΐνη συνεχώς μπορεί να γίνουν πολύ ανεκτικοί σε αυτήν. Σύμφωνα με μια έκθεση στην επιθεώρηση Sleep Medicine Reviews, μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική πρόσληψη καφεΐνης σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ψυχικές ή σωματικές παθήσεις
Διάφορες παθήσεις της υγείας σας – όπως η κατάθλιψη, ο υποθυρεοειδισμός η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα – μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις συνήθειες του ύπνου σας με διάφορους τρόπους.
Τι κάνει ο καθημερινός ενδιάμεσος ύπνος
Αν και ο καθημερινός ενδιάμεσος ύπνος μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας, δεν είναι πάντα κακό πράγμα. Ένας υπνάκος τόσο σύντομος όσο 20 λεπτά μπορεί να αναπληρώσει την χαμένη ενέργεια.
Ένας ύπνος κοντά στα 90 λεπτά (ή ένας ολόκληρος κύκλος REM) μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε άσχημα για έναν απογευματινό υπνάκο. Μια μεσημεριανή «σιέστα» μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τη λογική, την αντοχή, την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα του στρες.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι αν διαταράσσει την καθημερινότητά σας ή αν σηματοδοτεί κάποιο άλλο πρόβλημα που υπάρχει. Ο καθημερινός υπνάκος δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα, αν είναι μια επιλογή που έχετε κάνει να κάνετε, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί κάνετε αυτή την επιλογή.
Σε τελική ανάλυση, αν απολαμβάνετε έναν καθημερινό υπνάκο που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, αυτό είναι καλό. Αλλά αν συνοδεύεται από άγχος ή ανήσυχες νύχτες, ίσως να θέλετε να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό που σας απορροφά την καθημερινή σας ενέργεια.
Πηγή:vita.gr