Το CDC προτείνει οι ενήλικες ηλικίας έως 60 ετών να διαθέτουν επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Η καλή διαχείριση του ύπνου τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 20%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το healthstat.gr, η έρευνα της βρετανικής Biobank σε περισσότερους από 90.000 ανθρώπους έδειξε ότι τα άτομα που είχαν περισσότερο ύπνο το Σαββατοκύριακο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε ποσοστό 20%.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι για το σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της σύγχρονης κοινωνίας που πάσχει από στέρηση ύπνου, εκείνοι που κοιμούνται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων», είπε ο Zechen Liu, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι ειδικοί πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να «καλύψουμε» πραγματικά τον χαμένο ύπνο. Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η απόλαυση σε αυτές τις επιπλέον ώρες ανάπαυσης το Σαββατοκύριακο μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία.

Ύπνος και μειωμένη φλεγμονή
Μια ξεχωριστή μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν τέσσερις έως έξι ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στη συνέχεια περισσότερες τα Σαββατοκύριακα έζησαν περισσότερο από εκείνους που μετέφεραν την έλλειψη ύπνου για την επόμενη εβδομάδα.

Μια άλλη μελέτη του 2020 έδειξε ότι ο «επαναπληρωμένος ύπνος» μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη φλεγμονή χαμηλού βαθμού και το 2023, οι ερευνητές είπαν ότι ο ύπνος τα Σαββατοκύριακα μπορεί να έχει οφέλη για τους εφήβους, οι οποίοι τείνουν να χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο υπερβολικός ύπνος και ο υπουπνισμός έχουν παρόμοιες συνέπειες .

Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα για να βελτιώσετε τον ύπνο.

Οι ενήλικες ηλικίας 18 έως 60 ετών θα πρέπει να κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες τη νύχτα. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να χρειάζονται έως και 12 ώρες ύπνου, ενώ οι έφηβοι χρειάζονται γενικά οκτώ έως 10 ώρες.

 

 

Πηγή:dnews.gr