Παρέχει βασικά μέταλλα και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από καρδιακές παθήσεις

Έχοντας λάβει μια μικρή άφεση… αμαρτιών -συγκριτικά με την σοκολάτα γάλακτος- η μαύρη σοκολάτα, σε φυσιολογικές ποσότητες, θεωρείται μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, ειδικά εάν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

Παρέχει βασικά μέταλλα και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από καρδιακές παθήσεις, αρκεί να μη χάνετε το μέτρο.

Παρακάτω, η Δρ Faith Coleman απαριθμεί έξι λόγους για τους οποίους δε θα πρέπει να την αποκλείσουμε από το διατροφικό μας πλάνο.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Όλα αυτά τα στοιχεία θεωρούνται απαραίτητα για τη συνολική καλή υγεία του οργανισμού.

Τα βιολογικά ενεργά αντιοξειδωτικά στη μαύρη σοκολάτα είναι οι πολυφαινόλες, οι φλαβανόλες, οι κατεχίνες και ορισμένα άλλα.

Οι πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων μορφών LDL (κακής) χοληστερόλης όταν συνδυάζονται με άλλα τρόφιμα όπως τα αμύγδαλα. Ωστόσο, αυτές οι θετικές επιδράσεις έχουν μόνο αποδειχτεί σε εργαστηριακές μελέτες και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Ρυθμίζει τις τιμές της χοληστερόλης

Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η μαύρη σοκολάτα με λυκοπένιο μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Ορισμένες μορφές της LDL χοληστερόλης οξειδώνονται αντιδρώντας με τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, γεγονός που επιτρέπει στα σωματίδια της LDL (της «κακής» χοληστερόλης) να βλάπτουν τους ιστούς, όπως το τοίχωμα των αρτηριών στην καρδιά σας.

Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ρίχνει την πίεση

Διαφορετικές ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αν και τα αποτελέσματα είναι συνήθως ήπια. Είναι πιθανό, ωστόσο, τα άτομα που λαμβάνουν ήδη θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση να μην έχουν κανένα πρόσθετο όφελος από την προσθήκη κακάο στη διατροφή τους, καθώς χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Προφυλάσσει την καρδιά

Μια παλαιότερη ανασκόπηση μελετών απέδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας τρεις φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 9%. Η συχνότερη κατανάλωση σοκολάτας όμως έδειξε ελάχιστο πρόσθετο όφελος.

Μια άλλη ανασκόπηση πρότεινε ότι η κατανάλωση 45 γραμμαρίων σοκολάτας την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 11%. Η κατανάλωση περισσότερων από 100 γραμμαρίων την εβδομάδα δεν φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Προστατεύει το δέρμα

Οι φλαβανόλες μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες του ήλιου, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να αυξήσουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αντηλιακή προστασία.

Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε νεαρούς ενήλικες.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η καθημερινή κατανάλωση κακάο φαίνεται να βελτιώνει την προσοχή, τη λεκτική μάθηση και τη μνήμη.

Τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση και να μειώσουν την πιθανότητα εξέλιξης σε άνοια.

Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες.

Επιπλέον, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που θα μπορούσε να είναι ένας βασικός λόγος που βελτιώνεται η εγκεφαλική λειτουργία βραχυπρόθεσμα.

 

 

Πηγή:typosthes