Αυτές οι 10 συμβουλές είναι τα πράγματα που έχω μάθει για το πώς να μαγειρεύω μια τέλεια μπριζόλα.

Η επιλογή του κατάλληλου κρέατος είναι το βασικό στοιχείο το οποίο καταρχάς να προσέξετε προκειμένου μία μπριζόλα να μαγειρευτεί σωστά.

Στην πραγματικότητα ότι και αν κάνετε μια μπριζόλα η οποία δεν είναι ποιοτικά καλή δεν μπορεί να γίνει εύγεστη με την προσθήκη μπαχαρικών.

Οι 10 συμβουλές για νόστιμες μπριζόλες:

1. Ξεπαγώστε τη μπριζόλα σας (σε λιγότερο από μία ώρα)

Οι μπριζόλες συνήθως είναι αποθηκευμένες στην κατάψυξη κάτι το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα. Πώς θα ξεπαγώσετε σωστά την μπριζόλα;

Γεμίζετε ένα μπολ με νερό (όχι ζεστό) και το τοποθετείτε στον πάγκο και τοποθετώντας την παγωμένη μπριζόλα (με τη στη συσκευασία της) στο νερό για μια ώρα.

Μερικές φορές αλλάζω το νερό στα μισά – και 60 λεπτά αργότερα η μπριζόλα μου (ή ο κιμάς ή το στήθος κοτόπουλου) αποψύχεται.

Μπορείτε να αλλάξετε το νερό ανά μισή ώρα και έτσι η μπριζόλα αποψύχεται καλύτερα και με φυσικό τρόπο.

Συμβουλή: Μπορεί να υπάρχουν μικρές τρύπες στην πλαστική μεμβράνη του κρέατος, γι’ αυτό ελέγξτε τη συσκευασία του κρέατος πριν την τοποθετήσετε στο μπολ με νερό.

Μην ξεπαγώνετε ποτέ τη μπριζόλα σας στο φούρνο μικροκυμάτων ή στον πάγκο της κουζίνας – για λόγους ασφάλειας των τροφίμων.

2. Μην μαγειρεύετε μια κρύα μπριζόλα

Για να εξασφαλίσετε ότι οι μπριζόλες μαγειρεύονται ομοιόμορφα, είναι σημαντικό να αφήσετε τη μπριζόλα σας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη μαγειρέψετε.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το κρέας να είναι ακριβώς 72 βαθμούς.

Και σίγουρα δεν χρειάζεται να μετρήσετε την εσωτερική του θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο κρέατος.

Προσπαθήστε να αφήσετε τις μπριζόλες για μια ώρα περίπου έξω πριν το μαγείρεμα.

3. Στεγνώστε τις μπριζόλες σας πριν τις μαγειρέψετε

Πριν τοποθετήσετε το κρέας σας στη σχάρα ή σε ένα τηγάνι, στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το κρέας έχει αίμα.

Πιέστε απαλά προς τα κάτω και χτυπήστε ελαφρά τις πλευρές του κρέατος με το χαρτί της κουζίνας.

Το στέγνωμα του κρέατος με χαρτοπετσέτα λίγο πριν το μαγείρεμα θα εξασφαλίσει καλή επαφή μεταξύ της μπριζόλας και του τηγανιού. Αν δεν είναι στεγνό δεν θα γίνει τραγανό εξωτερικά.

4. Μην αλατοπιπερώνετε τη μπριζόλα σας

Το αλάτισμα είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας καρυκεύματος.

Το αλάτι απελευθερώνει την υγρασία στους μυς του κρέατος και απελευθερώνει τις φυσικές γεύσεις της μπριζόλας.

Αλατίστε τις μπριζόλες ακριβώς πάνω από το τηγάνι. Ορισμένοι σεφ προτείνουν να προσθέσετε το αλάτι αμέσως αφού βγάλετε το κρέας από το ψυγείο.

Όπως και να έχει μην περιμένετε να το καρυκεύσετε μέχρι να σερβίρετε.

Ακόμη και οι κορυφαίοι σεφ περιορίζουν τα καρυκεύματα τους στο αλάτι, το μαύρο πιπέρι και, ίσως, το σκόρδο. Θ

Πρέπει ουσιαστικά να αφήσετε την υπέροχη γεύση της μπριζόλας να πρωταγωνιστήσει.

5. Χρησιμοποιήστε το σωστό μαγειρικό λάδι

Η χρήση λαδιού το οποίο είναι λάθος μπορεί να οδηγήσει στο κάψιμο της μπριζόλας και να την κάνει να «καπνίσει» παραπάνω από όσο πρέπει.

Τα καλύτερα λάδια για το μαγείρεμα της μπριζόλας είναι το λάδι αβοκάντο, το σογιέλαιο και το λάδι κανόλας.

Μια άλλη εναλλακτική είναι το βούτυρο..

6. Χρησιμοποιήστε το σωστό τηγάνι και φροντίστε να είναι πολύ ζεστό

Η χρήση μαντεμένιων τηγανιών έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να συγκρατούν τη θερμότητα και έτσι να εξασφαλίζουν το σωστό ψήσιμο και την καραμελοποίηση του κρέατος.

Δεδομένου ότι ο χυτοσίδηρος είναι ένα πυκνό μέταλλο, εξασφαλίζει επίσης ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας.

Αυτό, με τη σειρά του, μεταφράζεται σε ομοιόμορφα ψημένη και ροδισμένη μπριζόλα.

Ό,τι κι αν γίνει, βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι σας είναι πολύ ζεστό, αλλά δεν καπνίζει.

7. Μην ανησυχείτε για το πόσο συχνά αναποδογυρίζετε τη μπριζόλα σας

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να αναποδογυρίζετε τη μπριζόλα σας πολύ συχνά. Φαίνεται ότι οι κορυφαίοι σεφ λένε να μην ανησυχείτε για αυτό – και, στην πραγματικότητα, το να το αναποδογυρίζετε συχνά μπορεί να βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα (επειδή θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα στο κέντρο).

8. Μην παραψήσετε τη μπριζόλα σας

Μπορεί να είναι δύσκολο. Αυτό συμβαίνει επειδή το πόσο γρήγορα ψήνεται η μπριζόλα σας εξαρτάται από το πάχος της κοπής και τη θερμοκρασία της σχάρας ή του τηγανιού. Σίγουρα, μπορείτε να κόψετε τη μπριζόλα αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φύγουν οι «χυμοί» της και στο τέλος να καταλήξετε με μία στεγνή μπριζόλα που δύσκολα θα τρώγεται αλλά και θα κόβεται.

9. Αφήνουμε τη μπριζόλα να ξεκουραστεί πριν τη σερβίρουμε

Όταν ετοιμάζετε μια μπριζόλα σε ένα καυτό τηγάνι ή σχάρα, σχηματίζετε μια κρούστα που κλειδώνει στην υγρασία. Αν κόψετε τη μπριζόλα σας αμέσως μετά την απομάκρυνσή της από τη φωτιά, κινδυνεύετε να χάσετε όλους αυτούς τους υπέροχους χυμούς.

Οι λεπτές μπριζόλες θα πρέπει να ξεκουραστούν μεταξύ πέντε και επτά λεπτών, ενώ οι πιο χοντρές λωρίδες κρέατος θα πρέπει να μείνουν στο πιάτο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε αν η μπριζόλα σας.

10. Κόψτε την σε κομμάτια και σερβίρετε σε ζεστό πιάτο

Το πώς παρουσιάζετε μια μπριζόλα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο οπτικά αλλά και στη γεύση.

Αν θέλετε να κόψετε το κρέας πριν το σερβίρετε, κόβετε πάντα κόντρα ή κάθετα προς την κατεύθυνση των μυϊκών ινών.

Δεδομένου ότι οι μυϊκές ίνες μπορεί να είναι στη σκληρή πλευρά, το να τις κόψετε σε φέτες θα κάνει το κρέας πιο τρυφερό. Ο τεμαχισμός κατά μήκος των μυϊκών ινών, από την άλλη πλευρά, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθιστώντας τη μπριζόλα πιο δύσκολη στο να την μασήσετε.

Ένα άλλο κόλπο για να αναβαθμίσετε το σερβίρισμά σας είναι να ζεστάνετε το πιάτο πριν το σερβίρετε.

Ένα ζεστό πιάτο βοηθά στη διατήρηση της ομοιόμορφης θερμοκρασίας του φαγητού ενώ ένα κρύο απορροφά τη θερμότητά του, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε χλιαρή μπριζόλα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ζεστάνετε τα πιάτα σας είναι να τα στοιβάζετε στον φούρνο που έχει ρυθμιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία ή να τα τοποθετείτε πάνω στην εστία.

 

 

Πηγή:dnews