Άσκηση: Ποιο είδος μας βοηθά να μειώσουμε το στρες
Το χρόνιο στρες αποδεδειγμένα μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας. Έστω και μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει…
Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν. Σύμφωνα με έρευνα της Gallup στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι βίωσαν άγχος μέσα στην προηγούμενη ημέρα, εύρημα που ήταν σταθερό για το μεγαλύτερο μέρος του 2022.
Τα προσωπικά οικονομικά και τα τρέχοντα και πολιτικά γεγονότα ήταν σημαντικές πηγές άγχους για το ένα τρίτο ή και περισσότερο των ενηλίκων. Το στρες δεν είναι εγγενώς κακό.
Το να στρεσάρετε τους μυς σας μέσω της προπόνησης με βάρη, για παράδειγμα, οδηγεί σε ευεργετικές αλλαγές. Επιπλέον, το βραχυπρόθεσμο άγχος σε υγιείς ανθρώπους συνήθως δεν αποτελεί κίνδυνο.
Αν όμως το άγχος είναι συνεχές, ειδικά σε ηλικιωμένα ή ασθενή άτομα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αντίδρασης στο στρες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας.
Ένα από τα πιο επιτυχημένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα εργαλεία για την καταπολέμηση του άγχους είναι η σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τη διαχείριση του ψυχολογικού στρεσαρίσματος.
Δεν απομακρύνει αυτό που προκαλεί το άγχος, αλλά μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, να μειώσει την ένταση και να βελτιώσει τον ύπνο. Και τελικά αυτό μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους να προσεγγίσουν τις προκλήσεις τους με πιο ισορροπημένο τρόπο.
Κάντε την άσκηση κοινωνική δραστηριότητα
Δεδομένου ότι η κοινωνική δέσμευση αποτελεί ισχυρό προστατευτικό παράγοντα για τη θετική ψυχική υγεία, η άσκηση με άλλους μπορεί να βοηθήσει. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το να βρίσκεστε στη φύση ενισχύει τη διάθεσή σας, οπότε η άσκηση έξω με φίλους μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τη σχέση μεταξύ στρες και σωματικής δραστηριότητας. Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός της ενσυνειδητότητας και της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων περισσότερο από ό,τι το καθένα ξεχωριστά.
Οι άνθρωποι, ωστόσο, πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην το παρακάνουν με την άσκηση ή να βασίζονται αποκλειστικά σε αυτήν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Κάτι τέτοιο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να δημιουργήσει περισσότερο άγχος.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι είναι προσανατολισμένοι στο να εκτονώνουν το στρες σωματικά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Βλέπουμε στα παιδιά την άδεια να ρίχνουν το σώμα τους στα μαξιλάρια για να απελευθερώσουν τα έντονα συναισθήματα.
Δεν ξεπερνάμε την ανάγκη να εκτονώνουμε σωματικά το στρες. Απλώς χάνουμε τις διεξόδους και την κοινωνική ομαλοποίηση της.
Πηγή:vita.gr