Η καύση άνθρακα θεωρείται ο κύριος ένοχος του φαινομένου των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο από το φαινόμενο είναι η Ινδία, με τον μέσο όρο μείωσης του προσδόκιμου ζωής να είναι τα έξι χρόνια.

Στην ίδια ήπειρο, η Κίνα, μία σοβαρά πληττόμενη από την ατμοσφαιρική ρύπανση χώρα, παρ’ όλo που τα τελευταία εννιά χρόνια με το πρόγραμμα «war against pollution» έχει καταφέρει να μειώσεις τις εκπομπές ρύπου κατά 29%, ο αέρας που αναπνέουν οι πολίτες αφαιρεί από το προσδόκιμο ζωής τους 2,6 χρόνια.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή στην ανθρώπινη υγεία, κάτι που δεν αναγνωρίζεται ευρέως ή με τη δύναμη και τη ζέση που θα περίμενε κανείς» τονίζει ο καθηγητής Μάικλ Γκρινστόουν του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Ο καθηγητής Γκρινστόουν και οι συνεργάτες του δημιούργησαν ένα σύστημα μέτρησης ποιότητας του αέρα (Air Quality Life Index – AQLI), το οποίο υπολογίζει τις επιπτώσεις των επιπέδων ρύπανσης στο προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την ομάδα του καθηγητή, οι πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές στον πλανήτη καταδεικνύουν την ανάγκη περιβαλλοντικών δράσεων που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις, ώστε το μέλλον να μη διαφέρει από το παρόν.

Στην περίπτωση που δεν «χτυπηθεί» το πρόβλημα στη ρίζα του, η παρουσία του ανθρώπου στη γη θα μειωθεί κατά 17 δισεκατομμύρια χρόνια, εξηγεί ο κ. Γκρίνστοουν. Και προσθέτει: «Τι άλλο στον πλανήτη προκαλεί απώλεια ζωής 17 δισ. χρόνων;».

«Επιπλέον, δεν το αφήνουμε απλώς να συμβαίνει, στην πραγματικότητα εμείς το προκαλούμε» επισημαίνει. «Το συγκλονιστικότερο είναι πως υπάρχουν μεγάλες χώρες όπου, πρακτικά, ο συνδυασμός κυβερνητικών και κοινωνικών κανόνων αναγκάζει τους ανθρώπους να ζουν δραματικά μικρότερες και νοσηρότερες ζωές», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην υποθετική περίπτωση όπου οι πληττόμενες χώρες εφάρμοζαν τα μέτρα που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι πολίτες της Ινδίας θα κέρδιζαν κατά μέσο όρο 5.9 έτη ζωής -στη βόρεια Ινδία ο αέρας που αναπνέουν οι κάτοικοι είναι 10 φορές πιο μολυσμένος από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Τέλος, οι πολίτες του Μπαγκλαντές θα ζούσαν 5.4 χρόνια περισσότερο και του Πακιστάν, περίπου 3.9 χρόνια παραπάνω.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ