Χρ. Γιαννούλης: Η κάλπη θα εκπλήξει πολλούς που πορεύονται με βεβαιότητες
Την πεποίθησή του ότι «το αποτέλεσμα της κάλπης θα εκπλήξει πολλούς που πορεύονται με βεβαιότητες» εκφράζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δηλώνει σίγουρος ότι θα υπάρξει αλλαγή και ανατροπή και εκτιμά ότι οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν τις προθέσεις του.
Παρουσιάζοντας τις βασικές του προτεραιότητες τονίζει ότι αυτές εστιάζονται στους τομείς της αντιμετώπισης της ανεργίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υποστήριξης μελών ευπαθών ομάδων.
Για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι ήταν τιμή για εκείνον και σημειώνει ότι δεν κουβαλάει κάποιο βαρίδιο του παρελθόντος. Αντίθετα, όπως εκτιμά, ο νυν περιφερειάρχης απολαμβάνει μια ιδιότυπη αλλά υπαρκτή ασυλία από ένα μεγάλο σύστημα παραγόντων της δημόσιας ζωής, κόμματα, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, δημοσιογράφους, ακόμα και πολίτες.
Παράλληλα διερωτάται πώς είναι δυνατόν, από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να «χτυπάει συνεχώς την πλάτη» του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και να τον εντάσσει στις 13 Περιφέρειες που θέλει και από την άλλη πλευρά ο κ. Τζιτζικώστας να δηλώνει ανεξάρτητος για όλους τους πολίτες.
Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, επαναλαμβάνει ότι ο πολιτικός αγώνας δεν δίνεται με όρους στοιχημάτων, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασιών αναφέρει ότι «μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου είναι μονόδρομος μέσω του “Κλεισθένη” να αναζητηθούν συνεργασίες, όχι όμως συνεργασίες ιδιοτέλειας και τακτικισμού».
Σχετικά, τέλος, με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζει ότι σέβεται απεριόριστα όσους διατυπώνουν τη διαφωνία τους, δηλώνει ότι είναι πάντα ανοιχτό το βήμα της συζήτησης, ωστόσο τονίζει ότι δεν μπορεί η συζήτηση να γίνεται με κραυγές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Χρήστου Γιαννούλη στην Π. Γιούλτση, για το Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ.: Ποιες είναι οι τρεις βασικές σας προτεραιότητες εφόσον εκλεγείτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Απ.: Ανεργία- απασχόληση, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη είναι η πρώτη μεταξύ ίσων από τις τρεις προτεραιότητες που θέτουμε. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι το περιβάλλον, για να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Η τρίτη προτεραιότητα στην οποία θα επένδυα, πραγματικά, τις δυνάμεις μου, είναι η υποστήριξη ευπαθών ομάδων, ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και προτεραιότητες. Στην ίδια προτεραιότητα τοποθετώ, άλλωστε, και τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δημοκρατικό διάλογο και τη διαφάνεια.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι απασχόλησης προϋποθέτει τον σχεδιασμό πρωτοβουλιών, τη συνεννόηση με ανθρώπους, φορείς και χώρους που μπορούν να αναπτύξουν ιδέες και ένα σχέδιο ανάπτυξης που θα δημιουργήσει αυτές τις θέσεις εργασίας σε πολλά επίπεδα της εργασίας. Η πιο σημαντική πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε είναι να αποτυπώσουμε ένα σχέδιο άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πρωτοβουλιών που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες βελτίωσης της εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στον τουρισμό, είτε σε ό,τι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου.
Για παράδειγμα, η διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα που σχετίζεται με το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, σε συνδυασμό και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μπορούν να απασχολήσουν επιστημονικό προσωπικό, ακόμη και προσωπικό μειωμένων τυπικών προσόντων που είναι μέσα στο μεγάλο καζάνι και τη δεξαμενή της ανεργίας. Στα οικοσυστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται και οι τρεις μεγάλες λίμνες Βόλβη, Κερκίνη, Δοϊράνη που μπορούν να αποτελέσουν έναν άμεσο μοχλό ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες, με αφορμή και την επίσκεψή μου στις φυλακές των Διαβατών, συζητήσαμε, παρατηρήσαμε, καταγράψαμε δύο δομές, η πρώτη είναι του ΚΕΘΕΑ, εντός του καταστήματος των φυλακών και η δεύτερη είναι το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι απούσα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται για τους κρατούμενους, για τους μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, η ενίσχυση σε υποδομές, σε υλικό, σε μέσα, στην ευαισθητοποίηση φορέων τέχνης, πολιτισμού, κουλτούρας, παιδείας, επιμόρφωσης, έτσι ώστε μετά το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας να φτάσουμε στην πολιτική προϋπόθεση να διεκδικήσουμε και έναν χώρο σχολής επαγγελματικής κατάρτισης. Δηλαδή οι άνθρωποι να μορφώνονται και στη συνέχεια να αποκτούν και επαγγελματική τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε βγαίνοντας από τη φυλακή να βρίσκουν και εργασία.
Ερ.: Έχετε δηλώσει ότι ήταν εύκολη η απόφασή σας να κατεβείτε υποψήφιος αλλά δύσκολη είναι η μάχη. Τι την καθιστά δύσκολη;
Απ.: Την καθιστά δύσκολη το γεγονός ότι θέλουμε πολλά και τα θέλουμε τώρα. Την καθιστά δύσκολη γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής για να μπορούμε να κατανοήσουμε καθυστερήσεις, παρελκυστικές πρακτικές, επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι μια ιστορική εκλογική αναμέτρηση στην οποία δεν είναι επίδικο μόνο η αλλαγή στη διοίκηση και η ανατροπή που πρέπει να γίνει. Είναι και η αλλαγή φιλοσοφίας, η αλλαγή μέσω της οποίας η Περιφέρεια γίνεται πρωταγωνιστής, από βασικός ομιλητής σε εκδηλώσεις και τελετές.
Την καθιστά, επίσης, δύσκολη το γεγονός ότι η Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης απολαμβάνουν μια ιδιότυπη αλλά υπαρκτή ασυλία από ένα μεγάλο σύστημα παραγόντων της δημόσιας ζωής, κόμματα, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, συναδέλφους μας, αλλά ακόμα και πολίτες. Συν το ότι υπάρχουν βαθιά ριζωμένες σχέσεις αδιαφανούς πολιτικής συνεργασίας. Δεν αναφέρομαι σε διαφθορά αλλά σε μια εντελώς μικρόνοη και μικροκομματική αντιμετώπιση των έξι περιφερειακών ενοτήτων και της Θεσσαλονίκης που συγκροτούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ισχύει ακόμη η λογική που εμφύσησε ο Ψωμιάδης σε αυτό τον θεσμό, «ο δικός μου», «ο κολλητός μου», «ο φιλικά προσκείμενος σε μένα», «ο άνθρωπος που θα με βοηθήσει για τα πολιτικά μου σχέδια». Αυτό στην περίπτωσή μας τελειώνει.
Ως παράδειγμα, παραθέτω την περίπτωση του νοσοκομείου της Νάουσας που λειτουργεί από τη δεκαετία του ’20 και επρόκειτο να κλείσει. Πριν το ‘15 οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμες να το κλείσουν επειδή υπάρχει και το νοσοκομείο της Βέροιας στην ίδια περιφερειακή ενότητα. Ο Κουρουμπλής το έσωσε, ενώ στο αίτημα του διοικητή του νοσοκομείου για την εξασφάλιση κονδυλίων ώστε να ολοκληρωθεί μια πτέρυγα, η απάντηση της Περιφέρειας ήταν το ερώτημα γιατί να δοθούν χρήματα για την υποστήριξη του συστήματος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ.: Πόσο σημαντικό για την υποψηφιότητά σας είναι ότι ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό;
Απ.: Το ότι η υποψηφιότητά μου ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό δεν την καθιστά ούτε αδιαφανή, ούτε ύποπτη, ούτε κουβαλάει κανένα βαρίδιο του παρελθόντος γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Το ότι είχα την τιμή να με ανακηρύξει ένας πρωθυπουργός δεν με καθιστά συνυπεύθυνο για τα 9 χρόνια διαχείρισης Ψωμιάδη- Τζιτζικώστα. Δεν διαχειρίστηκα εγώ τα 45άρια, δεν ευθύνομαι για το κόστος του νέου κτιρίου της Περιφέρειας στην 26ης Οκτωβρίου. Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα. Εμένα είναι τιμή μου να υπάρχει μια σαφής πολιτική οριοθέτηση του ποιος είμαι και τι λέω.
Αυτό που ενοχλεί είναι τα θολά σχήματα και οι σκιές, από το να βγάζει μάτια το ότι είσαι μια κομματική υποψηφιότητα και να κολυμπάς στα θολά νερά της ανεξαρτησίας. Πώς γίνεται αυτό; Το 2014 με το χρίσμα Καμμένου ως διάδοχος Ψωμιάδη και τώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σου χτυπάει συνεχώς την πλάτη, να σε εντάσσει στις 13 περιφέρειες που θέλει και εσύ να δηλώνεις ανεξάρτητος για όλους τους πολίτες; Οι καθαρές κουβέντες οδηγούν και σε καθαρή διοίκηση, σε καθαρά χέρια και σε καθαρές προθέσεις.
Ερ.: Έχετε ερωτηθεί για τις δημοσκοπήσεις, έχετε πει ότι δεν είναι τζόκερ η πολιτική. Διακινδυνεύετε μια πρόβλεψη;
Απ.: Όχι βέβαια. Δεν διακινδυνεύω τίποτε. Έχω τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει αλλαγή και ανατροπή. Τι θεωρείται αλλαγή και ανατροπή θα μας το πει η κάλπη. Απλά δεν νομίζω ότι ο πολιτικός αγώνας δίνεται με όρους στοιχημάτων, δημοσκοπήσεων. Δίνεται κυρίως, όχι μόνο με προτάσεις – γιατί είναι πολύ εύκολο να λες τι προτείνεις, ποια είναι η λύση που δίνεις- αλλά με προθέσεις.
Έχω τη βεβαιότητα -και επιμένω σε αυτό, όσο και αν ακούγεται θεωρητικό- ότι η πρόθεση καθορίζει και την πράξη και επειδή η πολιτική είναι ένα είδος τέχνης, θα έλεγα ότι η τέχνη της πολιτικής, όπως και άλλες τέχνες, καθορίζονται κυρίως από τις προθέσεις αυτού που την υπηρετεί. Πιστεύω ότι οι πολίτες μπορούν να δουν καθαρά ποιες είναι οι προθέσεις. Τι στοχεύω εγώ με αυτή την υποψηφιότητα και τι στοχεύουν οι υπόλοιποι.
Ερ.: Θα επιδιώξετε συνεργασίες με άλλες δυνάμεις, με άλλους υποψηφίους;
Απ.: Όχι δεν θα επιδιώξουμε, γιατί θα διεκδικήσουμε την Περιφέρεια. Μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου είναι μονόδρομος μέσω του «Κλεισθένη» να αναζητηθούν συνεργασίες, όχι όμως συνεργασίες ιδιοτέλειας και τακτικισμού. Οι συνεργασίες έχουν μόνο έναν κοινό παρονομαστή, να συμφωνήσουμε στα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και να τα προωθήσουμε. Δεν θα μπουν στο τραπέζι συναλλαγές του τύπου «σου δίνω δύο αντιπεριφέρειες μου δίνεις μία θέση ειδικού συμβούλου» και όλα αυτά. Γιατί θα το κάνουμε αυτό; Επειδή και εγώ θέλω να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια αλλά το πιο μεγάλο στοίχημά μου σε αυτή την πολιτική αναμέτρηση είναι να διαψεύσω όσους λένε δύο πράγματα: «Είστε όλοι ίδιοι» και «τα ξεχνάτε όλα μετά τις εκλογές». Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να διαψεύσουμε αυτήν τη βεβαιότητα και με αυτήν τη διάψευση θα έχουμε συνεισφέρει σημαντικά στη δημοκρατία, όχι στην αυτοδιοίκηση.
Ερ.: Πώς βλέπετε αυτήν τη στιγμή την προεκλογική δραστηριότητα, την πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα μηνύματα του κόσμου;
Απ.: Επειδή έχουμε επιλέξει η προεκλογική μας παρουσία να γίνεται κυρίως πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες, οφείλω να καταθέσω ότι βλέπω ανθρώπους που έχουν την αγωνία και την επιθυμία να αλλάξει κάτι. Σε αυτό τον χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας, ένα τρίπτυχο που υπήρξε, το τρίπτυχο «εκκλησία- Άνθιμος, Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος» έχει μείνει μόνο στο σκέλος κυρίως του Ψωμιάδη- Τζιτζικώστα. Χρειάζεται και εκεί μια αλλαγή αλλά κυρίως χρειάζεται μια αλλαγή όπου, όπως λέει και ο ποιητής ή ο στιχουργός, «τίποτα δεν πάει χαμένο». Σε αυτό τον τόπο πηγαίνουν χαμένες πολλές ιδέες, πολλές πρωτοβουλίες, πολλά σχέδια πνίγονται σε μια μικροομματική και παλαιοπολιτική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Αυτό το βρίσκουμε μπροστά μας και μας εμπιστεύονται ότι μπορούμε να το αλλάξουμε και καλώς μας εμπιστεύονται.
Οι εκλογές βέβαια είναι, όπως έχει πει και ο Χαρίλαος Φλωράκης, μια έγκυος γυναίκα που δεν ξέρεις το αποτέλεσμα. Πιστεύω όμως ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα εκπλήξει πολλούς που πορεύονται με βεβαιότητες.
Ερ.: Τι θα λέγατε στον κόσμο που διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Απ.: Αυτό που λέω πάντα, σταθερά από την πρώτη στιγμή, παρά τις υπερβολικά πολλές προσπάθειες να διαστρεβλωθεί ή να αποδοθεί τμηματικά το νόημα αυτών που λέω, είναι ότι σέβομαι απεριόριστα όσους διατυπώνουν τη διαφωνία τους. Θα τους παρακαλούσα να συμμετάσχουν μαζί μας σε έναν διάλογο ήρεμο, ουσιαστικό για το τι σηματοδοτεί αυτή η συμφωνία. Αποδοκιμάζω -και δεν θα πάρω πίσω ποτέ την άποψή μου- αυτούς που μετατρέπουν τη συμφωνία των Πρεσπών σε ένα εργαλείο πατριδοκαπηλείας και τεχνητής έντασης.
Και επειδή πρόσφατα έγινε αντικείμενο και ίσως ειρωνικών σχολίων μια έκφραση που χρησιμοποίησα, «επίδειξη αντίθετης άποψης», θα με βοηθήσετε από το φιλόξενο βήμα σας να πω ότι επίδειξη αντίθετης άποψης είναι για όσους δεν το κατάλαβαν, πριν τη διαμαρτυρία, πριν την αγανάκτηση, πριν τη χρήση βίας για όποιον διαφωνεί, η αγχωμένη σπουδή που δείχνουν κάποιοι να εκπληρώσουν το αντιπολιτευτικό τους καθήκον. Δηλαδή αυτοί που βλέπεις ότι προσπαθούν να σου «την πουν» γιατί πρέπει να τους δουν κάποιοι άλλοι ότι σου τη λένε. Αυτό είναι επίδειξη.
Όσοι έχουν βαθιά και ουσιαστική διαφωνία ή ενόχληση, συζητούν. Θέλουν να ακούσουν. Το βήμα είναι ανοιχτό, δεν έκλεισε ποτέ, απλά δεν μπορεί η συζήτηση να γίνεται με κραυγές. Και εν πάση περιπτώσει, το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών ας το προβάλλουμε και με κάποια δεδομένα. Ας μου πει κάποιος με απλή λογική αν μετά από μια διαφωνία, διαμάχη, αντιπαράθεση 27 ετών μέσα σε μια οικογένεια, σε μια πόλη, σε έναν Δήμο, σε μια περιφέρεια, σε μια χώρα, η επανένωση έγινε χωρίς κάποιες υποχωρήσεις. Εάν μου βρει κάποιος ένα παράδειγμα θα πω πραγματικά να το ξαναδούμε.
Με βάση, άλλωστε την εμπειρία μας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να προωθούνται τα προϊόντα τους όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στην Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που διευκολύνει η Συμφωνία.