Διακοπές: Επτά λόγοι υγείας για να πάμε οπωσδήποτε
Οι διακοπές είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία, κι αυτό είναι κάτι που το επιβεβαιώνει και η επιστήμη.
Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούν φέτος το καλοκαίρι δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο για να βρεθούν οι διακοπές στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων μας. Οικονομικές δυσκολίες, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, περιορισμοί, τεστ, εμβόλια, έλλειψη διάθεσης…
Από την άλλη πλευρά όμως ο χειμώνας που πέρασε αποτελεί από μόνος του την ιδανική αφορμή, αιτία, δικαιολογία, όπως θέλουμε μπορούμε να το πούμε, ώστε να πάμε διακοπές – έστω και ολιγοήμερες – πάση θυσία φέτος το καλοκαίρι. Επιπλέον, υπάρχουν και επιστημονικά στοιχεία που συνηγορούν στο γεγονός ότι πρέπει να πάμε οπωσδήποτε διακοπές.
Διακοπές για καλύτερο ύπνο
Οι διακοπές είναι μία τεράστια ευκαιρία να «αποθηκεύσουμε» ύπνο καλής ποιότητας.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι μετά από δύο ή τρεις ημέρες διακοπών οι περισσότεροι απολαμβάνουμε κατά μέσο όρο μία επιπλέον ώρα ποιοτικού ύπνου από ό,τι πριν φύγουμε για το ταξίδι μας.
Αυτό από μόνο του είναι ικανό να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ερευνες άλλωστε, έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ, είναι 4,5 φορές πιο πιθανό να κολλήσουν ένα κοινό κρυολόγημα.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία του μεσημεριανού ύπνου (δρα ευεργετικά στην καρδιαγγειακή μας υγεία και όχι μόνο), τον οποίο έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μόνο όταν είμαστε σε άδεια.
Τέλος, αν ούτως ή άλλως έχουμε τη συνήθεια να κοιμόμαστε αργά και η καραντίνα χειροτέρεψε αυτή μας τη συνήθεια, θα ευεργετηθούμε από τις διακοπές καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι απομακρυνόμαστε από τις πόλεις με όλες τις πηγές φωτός και θορύβου, μέσα σε 5 ημέρες, τα επίπεδα της μελατονίνης μας αλλάζουν, με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε 2 ώρες νωρίτερα αλλά και να κάνουμε καλύτερο ύπνο.
Ο βαθύς, και καλής ποιότητας, ύπνος έχει συνδεθεί με την κυτταρική επιδιόρθωση και την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Για περισσότερη βιταμίνη D
Πολύς λόγος έχει γίνει για τη βιταμίνη του ήλιου, τη βιταμίνη D, που συνθέτουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον ήλιο (κυρίως στην περιοχή των ακάλυπτων και χωρίς αντηλιακό σημείων του προσώπου μας και των χεριών μας).
Παρά την ηλιοφάνεια που επικρατεί στη χώρα μας, οι Ελληνες έχουμε συχνά έλλειψη αυτής της τόσο σημαντικής βιταμίνης.
Επιπλέον, δεδομένου του γεγονότος ότι πολλοί από εμάς χρειάστηκε να περάσουμε πολύ χρόνο κλεισμένοι στα σπίτια μας λόγω του κορωνοϊού η επαφή μας με τον ήλιο και η σύνθεση της βιταμίνης D περιορίστηκε κι άλλο.
Ετσι, η έκθεση στον ήλιο στη διάρκεια των διακοπών πιθανώς να μας βοηθήσει και να αυξήσουμε τα επίπεδά της στον οργανισμό μας.
Για την υγεία της καρδιάς μας
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης, οι διακοπές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουμε μεταβολικό σύνδρομο (χαρακτηρίζεται από υψηλά λιπίδια και σάκχαρο στο αίμα, υπέρταση κ.ά.) και κατ’ επέκταση να πάθουμε καρδιακή προσβολή.
Η έρευνα βρήκε ότι τον μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή είχαν όσοι είχαν κάνει 5 διαλείμματα από τη δουλειά τους, συνολικής διάρκειας 2 εβδομάδων, στη διάρκεια ενός χρόνου και ότι ο κίνδυνος τους μειωνόταν κατά 24% για κάθε τέτοιο διάλειμμα διακοπών που έκαναν.
Η μεγάλη έρευνα «Framingham Heart Study» που παρακολούθησε 5.209 άνδρες και γυναίκες από τα 30 ως τα 62 τους χρόνια συνέδεσε επίσης τις πολύ σπάνιες αποδράσεις για διακοπές με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνον όσων πήγαιναν διακοπές συχνότερα, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.
Άλλη έρευνα παρακολούθησε 12.000 μεσήλικες άνδρες – με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο – για εννέα χρόνια και βρήκε ότι όσοι δεν έπαιρναν την άδειά τους είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και ήταν 32% πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.
Για να μειώσουμε το στρες και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας
Οι διακοπές μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και μαζί με αυτά και όλα τα προβλήματα που δημιουργεί (π.χ. χαμηλή λίμπιντο, έλλειψη ενέργειας, αδυνατισμένα μαλλιά, αύξηση βάρους κ.ά.).
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ βρήκαν ότι για να έχουμε τα πλήρη θετικά αποτελέσματα θα πρέπει όχι μόνο να κάνουμε διακοπές, αλλά να κλείσουμε και όλες τις συσκευές που μας κρατάνε «καλωδιωμένους», κυρίως με τη δουλειά μας…
Μάλιστα οι ειδικοί συστήνουν να αποφύγουμε και το στρες του ταξιδιού επιλέγοντας να πάμε διακοπές σε «εύκολα» και κοντινά μέρη ώστε να μην καταλήξουμε να αγχωνόμαστε τελικά για το ταξίδι μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό των διακοπών μας.
Για τη σιλουέτα μας
Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι για να χάσουμε βάρος και να αποκτήσουμε ένα κορμί πιο γυμνασμένο και με λιγότερο λίπος χρειάζεται να αλλάξουμε συνήθειες. Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουμε τις καινούργιες μας συνήθειες – τρώγοντας πιο υγιεινά και βάζοντας την καθημερινή γυμναστική στη ζωή μας – από τις διακοπές.
Ο στόχος μας βέβαια θα πρέπει να είναι να διατηρήσουμε αυτές τις συνήθειες και όταν θα επιστρέψουμε στην «κανονική» μας ζωή.
Για να συνδεθούμε με τον σύντροφο, την οικογένεια ή τους φίλους μας
Αν και σε όλες τις περασμένες διακοπές μας περιμέναμε επιτέλους την ευκαιρία για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας, αυτή τη χρονιά κατά πάσα πιθανότητα έχουμε περάσει ήδη πολύ καιρό μαζί στη διάρκεια της καραντίνας.
Ήταν όμως πράγματι ποιοτικός ο χρόνος που περάσαμε στην καραντίνα;
Οι έρευνες δείχνουν ότι όλα όσα συνήθως κάνουμε στις διακοπές, όπως το να πηγαίνουμε όλοι μαζί μεγάλες βόλτες, να παίζουμε παιχνίδια, δημιουργεί κοινές εμπειρίες που μας φέρνουν πιο κοντά ως οικογένεια / ως παρέα / ως ζευγάρι και είναι αυτά που μας δένουν τελικά.
Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που ταξιδεύουν μαζί είναι πιο συνδεδεμένα και έχουν πιο καλή σεξουαλική ζωή.
Αν όμως νιώθουμε ότι περάσαμε πολύ καιρό μαζί με την οικογένειά μας στην καραντίνα και χρειαζόμαστε και ένα διάλειμμα, μπορούμε στη διάρκεια των διακοπών να επιλέξουμε να αφιερώσουμε ο καθένας λίγο χρόνο της ημέρας στον εαυτό μας, κάνοντας κάτι μόνοι μας χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Για να νιώθουμε προσμονή και ευχαρίστηση
Ερευνητές από την Ολλανδία διερεύνησαν την ευχαρίστηση που παίρνουμε από τις διακοπές μας και βρήκαν ότι η μεγαλύτερη χαρά προκύπτει από την αναμονή των διακοπών μας. Και μάλιστα φάνηκε ότι αυτή η χαρά μπορεί να διαρκεί ακόμα και 2 μήνες.
Δυστυχώς η ευχαρίστηση δεν συνεχίζεται μετά το τέλος των διακοπών ακόμα και για όσους δηλώνουν ότι χαλάρωσαν και πέρασαν πολύ καλά. Η λύση; Αμέσως μόλις γυρίσουμε από τις διακοπές να κλείσουμε τις επόμενες. Οι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν ότι η καλύτερη επιλογή είναι τα πολλά μικρά ταξίδια μέσα στον χρόνο παρά ένα μόνο πολύ μεγάλο.
Πηγή:vita.gr