Το Υπουργείο Παιδείας πριν λίγες μέρες απέστειλε εγκύκλιο που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στην εγκύκλιο αυτή γίνεται ξεχωριστή αναφορά για τους Δήμους, με την επισήμανση, ότι ως προαπαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης «πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος, καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων».

Θέτει, δηλαδή, ως προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων δομών εκπαιδευτικής υποστήριξης, τη χρηματοδότησή τους από τους Δήμους.

Είναι απαράδεκτο! Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας χωρίς ντροπή, μετακυλίει την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων δομών για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης στους δήμους, θέτοντας  ως προϋπόθεση τη χρηματοδότηση των δομών αυτών  από τους ίδιους τους δήμους.  Πολύ εύφορη για το λαό η «μεταμνημονιακή» περίοδος που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση! Δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα για την ίδρυση κάποιων τμημάτων ένταξης. Έχουν ξεχάσει, τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, ότι φρόντισαν να μειώσουν τα χρήματα προς τις σχολικές επιτροπές κατά 60%.

Οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, πόσο μάλλον να μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικές δομές της εκπαίδευσης. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι ο αριθμός των Τμημάτων Ένταξης που θα εγκριθούν θα είναι πολύ μικρότερος από τις ανάγκες. Ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που στερούνται υποστηρικτικής βοήθειας λόγω έλλειψης δομών.

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα της  εγκυκλίου αυτής και της ισχύουσας νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία: «… Για την ίδρυση ΤΕ απαραίτητη προϋπόθεση  είναι να υπάρχουν κατ’ ελάχιστον τρεις μαθητές και σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία……». Στα νηπιαγωγεία είναι δύσκολο να υπάρχουν τρία νήπια με γνωματεύσεις, είτε γιατί τα παιδιά δεν έχουν φοιτήσει σε καμία δομή προσχολικής αγωγής,  είτε αν έχουν κάνει αίτηση προς κάποια διαγνωστική υπηρεσία (ΚΕΣΥ, Ιατροπαιδαγωγικό…) ο  χρόνος αναμονής είναι μεγάλος. Οπότε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έχει φτάσει το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Αν συνυπολογίσουμε τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και σε σύγχρονες κτιριακές υποδομές που υπάρχουν σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και σε Ειδική Αγωγή, καταλαβαίνουμε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και όχι διαχείριση της μίζερης πραγματικότητάς τους.

Καλούμε τον λαό να βγάλει συμπεράσματα και να γυρίσει την πλάτη τόσο για την κυβέρνηση που περικόπτει  τα όποια ψίχουλα  για την  Ειδική  Αγωγή μετακυλώντας τα βάρη στους πετσοκομμένους πόρους των Δήμων  όσο  και για τους υποψήφιους δημάρχους,(«ανεξάρτητους μνηστήρες»), που όχι μόνο δεν βγάζουν άχνα για τις επικίνδυνες συνέπειες των ρυθμίσεων αυτών αλλά ζητούν και από πάνω περαιτέρω διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των Δήμων!

Φτάνει πια η κοροϊδία! Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Η κυβέρνηση να κόψει κάτι από τα 4,5 δισ. για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, και τις φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματιών, για να εξοικονομήσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής και να μη μεταθέτει τις ευθύνες της.
  • Ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε Ειδική και Γενική Αγωγή, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μόνιμους μαζικούς διορισμούς χωρίς κριτήρια απολύσεων.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους.

Μπροστά για τις ανάγκες του λαού!!!

ΣΤΗΡΙΞΕ-ΨΗΦΙΣΕ Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Η υποψήφια δήμαρχος

Κατερίνα Κουρίτα