Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα διαμ. 20-22 εκ.

100 γρ. βούτυρο λιωμένο
500 γρ. φύλλα Βηρυτού

Για την κρέμα
400 ml γάλα φρέσκο
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλοίδα από ακέρωτο βιολογικό λεμόνι
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
175 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες
λίγη άχνη για το σερβίρισμα

Για τη σάλτσα καραμέλας
150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
45 γρ. ζάχαρη

Διαδικασία

Αλείφουμε με λίγο από το βούτυρο τη φόρμα ή ένα ταψάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Απλώνουμε ένα φύλλο Βηρυτού στον πάγκο της κουζίνας. Με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο και καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο το οποίο αλείφουμε επίσης με βούτυρο. Πιάνουμε τα φύλλα μαζί, από τη μακριά τους πλευρά και τα τσαλακώνουμε απαλά με τα χέρια μας, κάνοντας πιέτες. Μεταφέρουμε τα τσαλακωμένα φύλλα στη φόρμα και τα τοποθετούμε τυλιγμένα σαν σαλίγκαρο στο κέντρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα που τα τυλίγουμε κάθε φορά γύρω από τα προηγούμενα, μέχρι να φτιάξουμε ένα είδος στρογγυλής πίτας από τσαλακωμένα φύλλα.

Bάζουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να μισοροδίσουν οι άκρες των φύλλων. Οσο ψήνουμε το φύλλο ετοιμάζουμε την κρέμα.

Κρέμα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα μαζί με την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και το ζεσταίνουμε για περίπου 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρώντας την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού. Βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Κατόπιν με χαμηλή ταχύτητα του μίξερ να ρίχνουμε σε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βγάζουμε από τον φούρνο τα μισοψημένα φύλλα και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα των αυγών. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά επιπλέον μέχρι να πήξει η κρέμα. Βγάζουμε τη γαλατόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας.

Σάλτσα καραμέλας: Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη με μία κουτ. σούπας νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Μόλις αλλάξει χρώμα το γάλα και πάρει αυτό της καραμέλας, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Μεταφέρουμε τη γαλατόπιτα σε μεγάλη πιατέλα και την περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Πηγή: olivemagazine.gr