Αποδεικνύεται ότι οι 8 ώρες δεν είναι το καθολικό πρότυπο ύπνου που πιστεύαμε ότι ήταν.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν καλό ύπνο -αλλά ένας καλός ύπνος μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με την επιστήμη, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες.

Ίσως η Dakota Johnson να μην ήταν τόσο παράλογη όταν έλεγε ότι χρειάζεται 10 ώρες ύπνο τη νύχτα για να «λειτουργήσει».

Όσον αφορά την υγιεινή του ύπνου, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το παγκόσμιο πρότυπο είναι κάτι κοντά στις 8 ώρες.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικό χρόνο στη χώρα των ονείρων για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η Dr Aileen Alexander, γενικός γιατρός και ειδική σε θέματα υγείας και ύπνου γυναικών και ιδρυτή του Nourish, μίλησε στο Glamour εξηγώντας γιατί χρειάζονται πραγματικά οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες.

Ναι, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει τις συνήθειες ύπνου μας με βάση το φύλο και έχουν βρει ότι οι γυναίκες κοιμούνται κατά μέσο όρο 6 έως 28 λεπτά περισσότερα από τους άνδρες.

Ωστόσο, η Alexander τονίζει ότι «η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένη».

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το γιατί οι γυναίκες τείνουν να κοιμούνται λίγα λεπτά περισσότερο (κατά μέσο όρο) από τους άντρες συναδέλφους τους.

Επειδή ο ύπνος ρυθμίζεται από ορμόνες, το φύλο μας μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάζει την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

«Όσον αφορά τη φυσιολογία, οι γυναικείες ορμόνες παίζουν τεράστιο ρόλο στον ύπνο», λέει. «Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από την έμμηνο ρύση μέχρι την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Όλα αυτά τα σενάρια μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο για προφανείς λόγους.

Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες προτείνεται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο και είναι πιο πιθανό να επιδοθούν στον ημερήσιο μεσημεριανό ύπνο».

Οι γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην αϋπνία, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί, όταν κάνουν νεύμα, καταλήγουν να χρειάζονται λίγο περισσότερο κλείσιμο των ματιών.

Έπειτα, υπάρχει το θέμα του τι κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας — είναι απλώς οι γυναίκες λίγο πιο κουρασμένες από τους άνδρες;

«Οι γυναίκες είναι συνήθως αυτές που σηκώνονται όλη τη νύχτα για να στηρίξουν τα παιδιά, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, τους ηλικιωμένους γονείς», λέει η Alexander.

Μελέτες έχουν δείξει πράγματι ότι οι γυναίκες τείνουν να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της οικιακής εργασίας στα σπίτια τους, από την προετοιμασία γευμάτων μέχρι τον καθαρισμό μέχρι τη φροντίδα των παιδιών.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας άλλος λόγος για τις αυξημένες ανάγκες ύπνου τους.

Πόσο περισσότερο ύπνο χρειάζονται οι γυναίκες από τους άντρες
Ενώ οι μελέτες μπορεί να δείχνουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται τεχνικά κατά μέσο όρο 11 επιπλέον λεπτά, αλλά η Alexander πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

«Κατά την επαγγελματική μου γνώμη χρειαζόμαστε περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για να στηρίξουμε αυτόν τον ισχυρισμό», λέει. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ακριβής χρόνος που χρειαζόμαστε όλοι.

«Οι απαιτήσεις ύπνου είναι διαφορετικές για τον καθένα και πρέπει να εξατομικεύονται και όχι μόνο να στερεότυπα ανά φύλο», λέει η Alexander.

Σε τελική ανάλυση, αυτό που είναι σημαντικό είναι να ακούς το σώμα σου, γιατί, στο τέλος της ημέρας, ο καθένας είναι διαφορετικός.

«Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για κάθε ενήλικα είναι 8 ώρες, αλλά μερικοί τα καταφέρνουν καλά στις 7 και άλλοι χρειάζονται 9», λέει. «Πάντα θα συνιστούσα να συντονιστείτε με το σώμα σας.

Αν δεν νιώθετε αναζωογονημένοι το πρωί, η αναζήτηση για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε».

 

 

Πηγή:theissue