Το Σάββατο του Λαζάρου ή Λαζαροσάββατο είναι η μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή εορτάζεται η Ανάσταση του Λαζάρου από τη Βηθανία, ένα γεγονός το οποίο περιγράφεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον. Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το Λαζαροσάββατο αποτελεί μια νεκραστάσιμη εορτή που δεν είναι πένθιμη, αφού προοιωνίζει τον Ανάσταση του Κυρίου.
Ο «Φτωχολάζαρος» όπως τον έλεγαν στην ΘΡΑΚΗ είναι μια μορφή ιδιαίτερα συμπαθητική στο λαό μας αλλά γενικά όλου του Χριστιανισμού.

Το Λαζαροσάββατο οι γυναίκες στην Θράκη ζύμωναν ειδικά νηστίσιμα κουλουράκια σε σχήμα ανθρώπου που τα ονόμαζαν «Λαζαράκια» και περίμεναν τα παιδιά να έρθουν να τους πουν τα κάλαντα. Τα παιδιά κρατώντας μία κούκλα που είχε την μορφή του Λαζάρου με καλαθάκια που τα στόλιζαν με διάφορα λουλούδια, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και λέγοντας το τραγούδι του Λαζάρου, προοιώνιζαν την Ανάσταση του Κυρίου αλλά και την αναζωογόνηση της φύσης. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά τα «Λαζαράκια» αλλά και αυγά για να τα βάψουν την «Κόκκινη Πέμπτη».

‘Ένα απόσπασμα από τα κάλαντα του Λαζάρου στην Θράκη
‘Ηρθ’ ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια
Καλημέρα σας, καλή σας μέρα
Τώρα μέρα, τώρα πουρνώνει
Τώρα λάλει κι πουλί κ’ αηδόνι
Λάζαρος σαβανωμένος
Αναστήθηκε ο καημένος
Πες μας Λάζαρε τι είδες
Εις τον ‘Αδη που επήγες
Είδα φόβους, είδα τρόμους
Είδα βάσανα και πόνους
Δώσε μου λίγο νεράκι
Να ξεπλύνω το φαρμάκι
Της καρδούλας μου το λέω
Και μοιρολογώ και κλαίω
Λάζαρε πούσε θαμένος
Μες τα χώματα παραχωμένος
Βγάλτε βγάλτε αυγά λουλούδια
Βγάλτε και για μας καλά ,καλούδια.

Χρόνια Πολλά!