Το εντυπωσιακό πορφυρό κέικ, μετατρέπεται σε ρόφημα, το οποίο, εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα γευστικό, είναι και αρκετά γιορτινό στην όψη, και περιέχει και θρεπτικά υλικά, όπως είναι το παντζάρι και οι χουρμάδες! Οι γεύσεις του συνδυάζονται άψογα με το κακάο, και κλείνουν μέσα σε μια κούπα, ακόμη περισσότερη νοστιμιά απ’ ό,τι το αντίστοιχο κέικ σε μια κουταλιά.

Η γεύση του παντζαριού είναι διακριτική. Σαν υλικό, δίνει περισσότερο χρώμα, ενώ καλύπτεται απ’ αυτή του κακάο. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη, αφού το ρόφημα θα το γλυκάνουν οι χουρμάδες. Η κανέλα, κάνει ακόμη πιο πλούσιο το γευστικό του προφίλ, ενώ η τριμμένη μαύρη σοκολάτα στο γαρνίρισμα, του δίνει μια ακόμη πινελιά.

Υλικά για δύο κούπες
2 φλιτζ. φυτικό γάλα της αρεσκείας μας (από αμύγδαλο/κάσιους/καρύδα κλπ.)
1/2 παντζάρι (μαγειρεμένο και περασμένο στον τρίφτη)
3 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
3-6 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, σε κομμάτια (η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο γλυκό θέλουμε να βγει το ρόφημα)
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
Σαντιγί από κρέμα καρύδας (προαιρετικά)
400 ml γάλα καρύδας (πλήρες) που να έχει μείνει στο ψυγείο από 3 ώρες μέχρι ένα 24ωρο.
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Λίγο σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)
Μαύρη σοκολάτα, τριμμένη, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για τη σοκολάτα
Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε το γάλα, το παντζάρι, το κακάο, 3 χουρμάδες, το 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα, και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε ένα λείο μείγμα. Δοκιμάζουμε, και ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το ρόφημα, προσθέτουμε περισσότερους χουρμάδες. Αν δεν λιώσει τελείως το παντζάρι, περνάμε το μείγμα από σίτα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά.

Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και το μοιράζουμε σε δύο κούπες.
Σερβίρουμε με μια μεγάλη κουταλιά σαντιγί καρύδας και την τριμμένη μαύρη σοκολάτα.

Για τη σαντιγί
Βγάζουμε το γάλα καρύδας από το ψυγείο χωρίς να το ανακινήσουμε. Ξεχωρίζουμε την πηχτή στρώση γάλακτος που κάθεται στην επιφάνειά του και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Το νερό καρύδας μπορούμε να το κρατήσουμε για μια μελλοντική παρασκευή.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο εκχύλισμα βανίλιας, το σιρόπι σφενδάμου, και χτυπάμε το μείγμα για 2′ με το μίξερ χειρός, για να αφρατέψει.

Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε να βγει πιο γλυκιά, προσθέτουμε λίγο ακόμα σιρόπι.

 

Πηγή:olivemagazine.gr